The Economist: Fondurile europene - ispită pentru oficialii corupţi din Europa Centrală şi de Est

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 27 mai 2008

Aderarea la Uniunea Europeană a adus, pentru noile state membre, ispita fondurilor comunitare consistente pentru oficialii corupţi din Europa Centrală şi de Est, ale căror practici suspecte par să se deruleze nestingherit pe fondul eforturilor nereuşite de combatere a corupţiei, notează The Economist. Publicaţia britanică arată că cele mai mari probleme sunt în România şi Bulgaria, cele două ţări care au intrat în UE anul trecut şi unde incapacitatea aparentă de combatere a corupţiei la nivel înalt a dus la un număr tot mai mare de avertis­mente dure din partea autorităţilor europene.

Aceste două state nu sunt, însă, singurele exemple negative, mai arată publicaţia The Economist. În ţări precum Slovacia, Slovenia şi Letonia, agenţiile care se ocupă de combaterea corupţiei se confruntă cu ostilitatea oficialilor. Cele mai spectaculoase cazuri se întâmplă, totuşi, în ţările balcanice. După numai trei luni de la aderarea României la UE, odată ce fostul ministru al Jus­tiţiei, Monica Macovei a fost demisă, succesorul său a încercat să îl înlăture pe procurorul anticorupţiei, după ce acesta a demarat mai multe anchete împotriva sponsorilor săi politici.

În România, Guvernul este mai degrabă interesat să atace criticii săi, decât pe oficialii corupţi, comentează publcaţia britanică, amintind de întârzierea anchetelor din cauza diferitelor lacune procedurale şi a necesităţii de a obţine aprobare din partea Parlamentului în cazul foştilor miniştrii suspectaţi de corupţie.

The Economist arată că, spre deosebire de România, Bulgaria preferă vorbele decât faptele, deoarece noile agenţii anticorupţie sunt slab coordonate şi unele nici măcar nu sunt funcţionale. Nici un caz de corupţie la nivel înalt nu s-a încheiat cu o condamnare, în timp ce nici una din cele peste 120 de crime comise în stil mafiot nu a fost elucidată până în prezent.

Eforturile de combatere a corupţiei dau rezultate doar dacă administraţia publică este în aşa măsură simplificată încât mita să devină fie inutilă, fie vizibilă, aşa cum este cazul Estoniei, probabil ţara cu cel mai curat dosar în acest domeniu din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb