Aderarea la Uniunea Europeană a adus, pentru noile state membre, ispita fondurilor comunitare consistente pentru oficialii corupţi din Europa Centrală şi de Est, ale căror practici suspecte par să se deruleze nestingherit pe fondul eforturilor nereuşite de combatere a corupţiei, notează The Economist. Publicaţia britanică arată că cele mai mari probleme sunt în România şi Bulgaria, cele două ţări care au intrat în UE anul trecut şi unde incapacitatea aparentă de combatere a corupţiei la nivel înalt a dus la un număr tot mai mare de avertismente dure din partea autorităţilor europene.
Aceste două state nu sunt, însă, singurele exemple negative, mai arată publicaţia The Economist. În ţări precum Slovacia, Slovenia şi Letonia, agenţiile care se ocupă de combaterea corupţiei se confruntă cu ostilitatea oficialilor. Cele mai spectaculoase cazuri se întâmplă, totuşi, în ţările balcanice. După numai trei luni de la aderarea României la UE, odată ce fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei a fost demisă, succesorul său a încercat să îl înlăture pe procurorul anticorupţiei, după ce acesta a demarat mai multe anchete împotriva sponsorilor săi politici.
În România, Guvernul este mai degrabă interesat să atace criticii săi, decât pe oficialii corupţi, comentează publcaţia britanică, amintind de întârzierea anchetelor din cauza diferitelor lacune procedurale şi a necesităţii de a obţine aprobare din partea Parlamentului în cazul foştilor miniştrii suspectaţi de corupţie.
The Economist arată că, spre deosebire de România, Bulgaria preferă vorbele decât faptele, deoarece noile agenţii anticorupţie sunt slab coordonate şi unele nici măcar nu sunt funcţionale. Nici un caz de corupţie la nivel înalt nu s-a încheiat cu o condamnare, în timp ce nici una din cele peste 120 de crime comise în stil mafiot nu a fost elucidată până în prezent.
Eforturile de combatere a corupţiei dau rezultate doar dacă administraţia publică este în aşa măsură simplificată încât mita să devină fie inutilă, fie vizibilă, aşa cum este cazul Estoniei, probabil ţara cu cel mai curat dosar în acest domeniu din regiune.