Ziarul britanic The Guardian îl descrie pe liderul PSD Liviu Dragnea ca fiind "figura din umbră care are de fapt puterea în România" şi face referire la afirmaţia lui Victor Ponta care susţine că ideologia lui Dragnea este "el însuşi", scrie News.ro.
Conform cotidianului britanic, liderii de la Bruxelles au ajuns să fie în aceeaşi măsură îngrijoraţi de Dragnea cât sunt de premierul ungar Viktor Orban sau de liderul partidului Lege şi Justiţie din Polonia, Jaroslaw Kaczynski - chiar dacă Dragnea nu este atât de cunoscut - pentru că el coordonează lucrurile din culise.
"Puţini se îndoiesc că el este cel care ia deciziile şi conduce de fapt guvernul, chiar dacă a fost condamnat pentru fraudă electorală", se arată în analiza The Guardian.
"Este o ruşine şi o oportunitate mare ratată", declară Victor Ponta pentru The Gurdian, făcând referire la mandatul României pentru preşedinţia Consiliului UE.
Dragnea este priceput în ceea ce priveşte politica internă şi echilibrarea forţelor regionale însă aptitudinile sale sunt limitate când vine vorba de apariţiile publice sau scena internaţională, notează autorii articolului, Shaun Walker şi Jennifer Rankin, adăugând că ce îl motivează pe Dragnea este acumularea de putere şi avuţie şi nu o ideologie anume.
"Ideologia sa este el însuşi", susţine Ponta, conform News.ro.
"El este persoana care face tot, le dă ordine miniştrilor, prim-ministrului, ei sunt toţi plastilină în mâinile lui", a adăugat fostul premier.
Ziarul britanic precizează că Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz de putere într-un proces de corupţie şi că există suspiciuni că Dragnea a acumulat avere alături de familia sa printr-o companie lipsită de transparenţă - Tel Drum - acumulând fonduri europene. Dragnea a refuzat o cerere de interviu din partea The Guardian.
The Guardian notează şi că guvernul român încearcă de ceva vreme să aprobe legea amnistiei care l-ar ajuta direct pe Dragnea să scape de închisoare. Pentru a obţine susţinerea poporului, PSD a portretizat lupta-anticorupţie ca fiind un atac asupra României, pe fondul criticilor din partea Uniunii Europene, susţin autorii articolului.
La Bruxelles, există nemulţumiri privind direcţia luată de România.
"Ştiam clar atunci că România şi Bulgaria nu erau pregătite. Greşeala a fost că am sperat că dacă vor deveni state membre aceste ţări se vor alinia automat la standardele europene ... Poţi să pui presiune pe o ţară când doreşte să devină stat membru, dar după ce este deja membru, posibilitatea de a obţine reforme este mult mai mică. Este un eşec al sistemului nostru", a afirmat o sursă din UE implicată în procesul de aderare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de cetateanul în data de 08.05.2019, 12:41)
In primul rand aceasta publicatie cu mari pretentii de presa ar trebuii sa isi verifice sursele si sa se documenteze temeinic la fata locului in mod independent si apoi sa publice astfel de stiri.
Rusinos ca cei care se pretind gardienii democratiei acuza pe cineva de frauda electorala ca a chemat cetatenii sa vina la vot sau nu sunt interesati de realitatea faptelor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2019, 13:00)
"....exista suspiciuni ca Dragnea a acumulat avere ...." , cum adica , sau faimosul DNA e pur si simplu impotent(a) sau suspiciunea e o nazarire orientata politic .Suspiciunea prea indelungata , nevalidata juridic , devine o abjecta calomnie politica . Astept dovezi concrete ,clare si inatacabile ca Dragnea si-a insusit fonduri europene sau romanesti -atunci o sa ma raliez condamnarii sale . Pana atunci ,o sa-l privesc ca victima si nu ca infractor , oricat ar spumega opozitia .
2.1. Pai da, dar...? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Necunoscator în data de 08.05.2019, 13:24)
Încerc să fiu neutru în ceea ce îl priveşte pe Dragnea, dar prin încercările lui disperate de a scăpa de închisoare prin legi, ordonanţe sau alte mijloace, ne arată faptul că el ştie că, legal, este pasibil de încarcerare şi încearcă, zadarnic zic eu, să îşi scape pielea lui, probabil doar al lui. Când arunci cu decizii atât de limitate către un popor saturat de corupţie, hoţi şi criminali, înseamnă un obraz gros, nesimţire şi neruşinare faţă de îngroparea poporului român în legi şi ordonanţe care sprijină criminalitatea şi hoţia. Dacă Dragnea chiar e nevinovat, foarte bine, retrag ce am spus, dar până la decizia finală, "pisica lui Schrödinger" se joacă cu puterea şi cu destinele poporului român.
3. Domnul Ponta recunoaste rolul jucat de L Dragnea i
(mesaj trimis de Popa Liliana în data de 08.05.2019, 15:25)
Domnul Ponta recunoaste rolul jucat de L Dragnea in PSD inca de cand era premier si se bizuia pe el .Si pe abilitatile de "modelaj" ale domnului Dragnea. Asa e cultura politica in acest partid ,cu eminente cenusii care
gestioneaza totul. Eu imi aduc aminte ca si domnul Blaga era acuzat de despotism in PDL ,pe vremea cand era secretar general ...Daca exista lideri in PSD care vor schimbare la varf ,fac o motiune si o voteaza ,si schimba liderul , daca ei cred ca le pune in pericol viitorul la PSD.