Premierul britanic Theresa May a cerut, la finele săptămânii trecute, amânarea ieşirii ţării sale din UE (Brexit) până la 30 iunie 2019, menţionând că Guvernul său urmăreşte să părăsească blocul comunitar într-un mod ordonat, "fără o întârziere nejustificată".
May a adresat această solicitare printr-o scrisoare transmisă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
Potrivit unei surse europene citate de BBC, Donald Tusk i-a propus Londrei o amânare "flexibilă", cu până la 12 luni, a datei Brexitului. Astfel, amânarea ar putea fi "scurtată", iar Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană imediat ce acordul de retragere este ratificat de Parlamentul de la Londra. Însă, o asemenea propunere trebuie să primească aprobarea celor 27 de state UE care se vor reuni în 10 aprilie, la Bruxelles, într-un summit extraordinar pentru Brexit.
Conform situaţiei actuale, în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă acordul de Brexit încheiat de Theresa May cu UE, Brexitul va avea loc în 12 aprilie, fără acord.
• Roberto Gualtieri, preşedintele ECON: "Brexitul, un element de mare incertitudine"
Brexitul este un element de mare incertitudine cu care ne confruntăm şi este remarcabil faptul că înainte cu numai câteva zile de expirarea celui de-al doilea termen care i s-a acordat Regatului Unit pentru a ieşi din Uniunea Europeană (12 aprilie), încă nu ştim dacă se va ajunge la un acord în ultima clipă, a afirmat vineri, la Bucureşti, preşedintele Comisiei pentru afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European, Roberto Gualtieri.
"În 10 aprilie va avea loc Consiliul European, unde se va discuta despre revizuirea acordului vamal sau dacă se va cere o extindere a prelungirii. Nu ştiu dacă există şi alte scenarii, noi urmărim ce se întâmplă cu atenţie, discuţiile dintre premierul Theresa May şi reprezentanţii Partidului Laburist. Poate înainte de 10 aprilie ar putea să se obţină un vot pozitiv în Parlamentul britanic", a declarat Gualtieri, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că, în cazul în care se va cere extinderea prelungirii, dacă se asigură condiţiile adecvate şi dacă Marea Britanie îşi asumă angajamentul faţă de cooperarea loială, atunci aceste evoluţii vor avea influenţă şi asupra alegerilor pentru Parlamentul European (26 mai 2019).
• Mario Centeno, preşedintele Eurogroup: "Zona euro, pregătită pentru toate scenariile privind Brexitul"
Zona euro s-a pregătit pentru toate scenariile posibile privind Brexitul, conform preşedintelui Eurogroup, Mario Centeno. Domnia sa a declarat vineri, la Bucureşti, conform Agerpres: "Am luat măsurile de urgenţă necesare şi am insistat asupra gradului de pregătire a participanţilor de pe piaţă. Statele membre au pus la punct planuri naţionale de rezervă în domeniul serviciilor financiare. Pe ansamblu, planurile de rezervă la nivel european şi naţional acoperă toate activităţile sistemice. Cu toate acestea, astfel de măsuri nu pot să reproducă beneficiile calităţii de ţară membră a UE şi nici nu pot compensa pentru lipsa de pregătire a actorilor privaţi. Şi este inutil să mai spunem, dorim să evităm acest scenariu".