Thyssenkrupp a ales ofertanţii finali pentru divizia sa de ascensoare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2020

Thyssenkrupp a ales ofertanţii finali pentru divizia sa de ascensoare

Gigantul siderurgic german Thyssenkrupp AG a ales două consorţii alcătuite din firme de investiţii pentru vânzarea diviziei sale de ascensoare care valorează 16 miliarde de euro (17 miliarde de dolari), anunţă Reuters, menţionând că alegerea a dat o lovitură societăţii finlandeze Kone Corp., care a ieşit astfel din licitaţie.

Thyssenkrupp Elevator Technology (ET), cea mai profitabilă divizie a grupului german, pe care specialiştii o evaluau la cel mult 17 miliarde de euro, a fost scoasă la vânzare în condiţiile în care conglomeratul are nevoie de bani pentru fondurile de pensii, pentru reducerea datoriilor şi investiţii în alte divizii.

Tranzacţia de vânzare se află acum în ultima etapă şi ar putea fi anunţată săptămâna viitoare, când este programat să se întâlnească consiliul de supraveghere al Thyssenkrupp.

Conglomeratul german a informat că se va concentra pe negocierile cu două consorţii: unul format din Blackstone, Carlyle şi Canada Pension Plan Investment Board, şi altul condus de Advent şi Cinven.

"Ofertanţii rămaşi au depus oferte mai concrete. Propunerile sunt la un nivel ridicat şi subliniază atractivitatea afacerii", a menţionat Thyssenkrupp.

Grupul siderurgic intenţionează acum să lase cele două consorţii să lupte în runda finală, în speranţa că acestea îşi vor majora ofertele la peste cele aproximativ 16 miliarde de euro propuse până acum.

Dacă părţile nu vor ajunge la un acord, o ofertă publică iniţială rămâne o opţiune pentru divizia de lifturi, conform Thyssenkrupp, care adaugă că această variantă ar fi posibilă după începutul verii.

Punctele de vedere ale consiliului de supraveghere al Thyssenkrupp au fost diferite în privinţa eliminării ofertei Kone - cea mai mare din punct de vedere valoric, dar şi cea mai riscantă din punct de vedere al execuţiei, conform unor surse apropiate situaţiei.

La peste 17 miliarde de euro, oferta Kone, lansată în parteneriat cu CVC, a fost cu aproape 1,5 miliarde de euro mai mare faţă de cea a firmelor de private equity.

Sindicaliştii, care controlează jumătate din consiliul de supraveghere al Thyssenkrupp, s-au opus din start unui acord cu Kone, temându-se că acesta va duce la reduceri substanţiale de posturi.

Potrivit anunţului Kone, o combinare a activităţii sale cu operaţiunile Thyssenkrupp Elevator, care ar fi reprezentat cea mai mare achiziţie din istoria Finlandei, ar fi fost o afacere convingătoare din punct de vedere strategic.

"Dar, până la urmă, am ajuns într-un moment în care riscurile devin prea mari", a menţionat directorul executiv al Kone, Henrik Ehrnrooth. În opinia sa, analiza antitrust a eventualei afaceri nu ar fi fost un obstacol.

Cevian, al doilea mare acţionar al Thyssenkrupp, cu o deţinere de 18%, s-a pronunţat în favoarea afacerii cu Kone, potrivit surselor citate de Reuters. Oficialii Cevian au refuzat să comenteze în privinţa ofertanţilor aleşi.

Amintim că, recent, compania elveţiană Schindler Group a anunţat că se va angaja într-o luptă legală antitrust cu Thyssenkrupp, dacă societatea germană va alege Kone drept cumpărător al diviziei sale de ascensoare.

Alfred Schindler, membru al consiliului de administraţie al Schindler, a declarat atunci: "Probabil vom iniţia procese în Europa, Statele Unite, Canada, China şi, eventual, în Australia. Aceste cazuri vor dura cel puţin trei-patru ani".

O eventuală combinare a diviziei de ascensoare aparţinând Thyssenkrupp şi societatea Kone ar fi creat cel mai mare producător de profil, care ar fi depăşit Otis - divizie a United Technologies - şi Schindler, în prezent numărul 1, respectiv 2 la nivel mondial.

În toamna lui 2018, Thyssenkrupp anunţa că vrea să se împartă în două companii, una concentrată pe bunurile de capital, iar cealaltă pe materii prime, cedând astfel presiunilor făcute ani la rând de investitori. Gigantul voia să îşi desprindă operaţiunile cu ascensoare, componente auto şi soluţii de inginerie - Thyssenkrupp Industrials -, de divizia Thyssenkrupp Materials, care ar fi deţinut restul activelor. Atât Thyssenkrupp Materials, cât şi Thyssenkrupp Industrials urmau să fie listate. Însă, gigantul a renunţat la acest plan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb