Secretarul de stat Rex Tillerson a declarat că SUA este dispusă să poarte discuţii cu Coreea de Nord, dacă renunţă la armele nucleare, potrivit CNN.
Tillerson a susţinut în cadrul briefingului de presă al Departamentului de Stat că SUA nu căuta schimbarea regimului sau să-şi trimită militarii la nord de paralela 38, care divizează Coreea de Nord şi Coreea de Sud. El a considerat inacceptabil pericolul ridicat de Phengyang,care a lansat două rachete în iulie.
Tillerson a afirmat în cadrul unei vizite surpriză în sala de briefing: "Noi nu căutăm o reîntregire accelerată a peninsulei sau o scuză pentru a trimite militari la nord de paralela 3". El a continuat: "Nu suntem duşmanul vostru, ameninţarea voastră, dar prezentaţi o ameninţare inacceptabilă pentru noi şi trebuie să răspundem".Acesta a adăugat: "Aş vrea să stăm şi să avem un dialog despre viitor...Celelalte opţiuni ale noastre...nu sunt atractive".
Dorinţa de a vorbi dacă Coreea de Nord aprobă continuarea denuclearizării a fost şi politica de administrare a lui Obama, deşi nu a reuşit niciodată să se întâlnească cu Pyongyang la masă. Unii analişti s-au îndoit de presupunerile potrivit cărora Coreea de Nord poate fi dispusă să scadă arsenalul său.
Scopul politicii externe americane acum este de a implementa sloganul campaniei preşedintelui Donald Trump "make America great again". Potrivit lui Tillerson, acesta nu este doar o slogan, ci reprezintă "ceea ce ghidează formularea noastră" politică. Oficialul american a explicat însă că: "Atunci când spunem < < America First > >, aceasta nu înseamnă doar America."
Tillerson a vorbit despre o serie de provocări pe scena mondială, care vizează Siria şi lupta împotriva ISIS, activităţile destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu şi eforturile de a ajunge la o soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi ciocnirile între rebelii susţinuţi de Rusia şi trupele guvernamentale.
Secretarul de stat Rex Tillerson a fost întrebat în luna iulie la o adunare a directorilor de petrol, dacă tweeturile lui Trump complică munca sa. Acesta a recunoscut că lucrarea era mai "dificilă" decât cea anterioară, potrivit CNN.
Fostul CEO ExxonMobil a afirmat că tratarea unor tweeturi posibil disruptive ale lui Trump, care au contrazis poziţiile publice luate de Tillerson reprezintă doar o parte a postului său: "Face parte din mediul în care lucrăm, ne vom adapta...Există o mulţime de lucruri neaşteptate care ne întâmpină în lumea diplomaţiei...Orice ar alege să exprime preşedintele, el se exprimă tuturor."