Ţinta anuală de profit a "Transelectrica" a fost depăşită încă de la finalul primului semestru

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2008

Ţinta anuală de profit a "Transelectrica" a fost depăşită încă de la finalul primului semestru

Acţiunile au potenţial substanţial de creştere, în ciuda scăderilor de până acum

(Interviu cu Stelian Alexandru Gal, Preşedinte - Director General al Transelectrica)

Reporter: De la începutul anului preţul titlurilor "Trans-electrica" a scăzut cu 44,3%. Care consideraţi că sunt cauzele acestei scăderi?

Stelian Alexandru Gal: Scăderea preţului acţiunilor "Transelectrica" în perioada ianuarie - august este cauzată de criza financiară de pe pieţele internaţionale, criză care a determinat scăderea cotaţiilor şi a lichidităţii inclusiv pe Bursa de Valori Bucureşti. O posibilă cauză complementară conjuncturală, care probabil a accentuat tendinţa descendentă a cotaţiilor "Transelectrica", însă, într-o măsură relativ redusă, este dată de ridicarea în trimestrul întâi a restricţiei la vânzare instituită asupra acţiunilor "Transelectrica" alocate de Ministerul Economiei şi Finanţelor foştilor proprietari deposedaţi abuziv în perioada regimului comunist, ca măsură reparatorie, în baza Legii nr. 10/2001. Estimăm că majoritatea noilor acţionari a avut interesul să îşi lichideze poziţiile prin vânzarea pachetelor deţinute, fapt care a generat o oarecare presiune suplimentară la vânzare.

Reporter: Cum v-au afectat turbulenţele din pieţele internaţionale?

Stelian Alexandru Gal: La această întrebare trebuie avute în vedere două tipuri de condiţii.

Prima este legată de buna funcţionare a companiei şi de îndeplinirea exemplară a răs-punderilor tehnice instituite în sarcina "Transelectrica" potrivit licenţei acordate de ANRE. Din acest punct de vedere, răspunderile tehnice privind exploatarea Reţelei Electrice de Transport şi asigurarea siguranţei Sistemului Energetic Naţional au fost îndeplinite exemplar de "Transelectrica". Nu numai că toate activităţile tehnice ale companiei au decurs în mod exemplar, dar la finele semes-trului întâi rezultatele financiare indică performanţe superioare în raport cu bugetul aprobat de acţionarii companiei, ţinta anuală de profit înainte de impozit fiind deja depăşită la finalul primului semestru.

În schimb, din cauza turbuleţelor apărute pe pieţele financiare internaţionale, valoarea acţiunilor companiei a înregistrat un declin important, amplitudinea istorică maximă a acestui declin, din perspectiva diferenţei dintre maximul anului 2007 şi minimul anului 2008, fiind chiar mai mare (61%) în raport cu corecţia înregistrată la nivelul anului 2008.

În aceste condiţii capitalizarea bursieră a companiei a scăzut de la valori de peste 1 miliard euro la valori situate sub 500 milioane euro.

Direct afectaţi din acest punct de vedere sunt acţionarii şi în primul rând aceia care ar fi dorit să-şi marcheze profiturile şi să îşi reducă poziţia pe "Transelectrica".

Deşi comportamentul acţiunilor "Transelectrica" pe Bursă s-a înscris pe coordonatele generale ale evoluţiei descendente a Bursei de valori locale, aşa cum arată analiza tehnică, analizele realizate de diverşi analişti financiari pe baza fundamentelor afacerii companiei indică, fără excepţie, un potenţial robust de creştere a cotaţiei.

Reporter: Cum consideraţi că va evolua, în continuare, cotaţia titlurilor "Transelectrica"?

Stelian Alexandru Gal: Apreciem ca neadecvat un demers al managementului de referire directă la evoluţia viitoare a cotaţiilor acţiunilor companiei, pentru a evita orice fel de interpretare de natură a manipula piaţa.

Dacă ne referim strict la opiniile analiştilor finaciari şi la analiza fundamentală pe care aceştia o realizează asupra companiei noastre, rezultă că acţiunile Transelectrica ar avea potenţial substanţial de creştere.

În acelaşi timp însă materializarea unor astfel de tendinţe va depinde şi de redresarea generală a pieţelor financiare şi a potenţialului Bursei de Valori Bucureşti.

Reporter: Ce investiţii aveţi planificate pentru anul acesta şi către ce vor fi direcţionate?

Stelian Alexandru Gal: În anul 2007 s-au negociat cu ANRE tarifele aferente următoarei perioade de reglementare, respectiv perioada 2008 - 2012, iar programul nostru de investiţii se referă la cheltuieli de 440 milioane lei, din care cheltuieli cu investiţiile de 331 milioane lei.

Valoarea investiţiilor cu Punere în Funcţiune recunoscută de ANRE pentru consolidarea Bazei Activelor Reglementate este de 275 milioane lei.

Principalele proiecte de investiţii realizate în ultima perioadă sunt: Modernizarea staţiilor de 400/220/110 kV Gutinaş, 400/220/110/10 kV Bucureşti Sud, 400 kV Cernavodă, 220/110 kV Işalniţa (finalizată parţial).

Reporter: Pentru acest an acţionarii companiei au estimat un profit brut de circa 90 milioane lei, profit ce a fost deja depăşit. Cum comentaţi această situaţie?

Stelian Alexandru Gal: Bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionarii companiei prevede o ţintă de profit înainte de impozitare de 90 milioane lei. Rezultatele financiare aferente primului semestru arată că profitul înainte de impozitare a depăşit ţinta stabilită pentru întregul an, rezultatul interimar ridicându-se la 145 milioane lei.

Pentru semestrul al doilea, activitatea companiei va fi orientată în continuare pe producerea de rezultate pozitive în fiecare trimestru, în acelaşi timp urmărindu-se ca rezultatele finale ale anului 2008 să conducă la o minimă diminuare a venitului reglementat pe anul 2009, ţinând cont de statutul de monopol reglementat şi de metodologia de tarifare aprobată de ANRE.

Reporter: În ceea ce priveşte rezultatele financiare pentru primul semestru al anului 2008, ce evoluţie au avut acestea faţă de perioada similară a anului 2007?

Stelian Alexandru Gal: Raportat la semestrul întâi 2007, compania a înregistrat îmbunătăţiri substanţiale ale rezultatelor la nivel operaţional, la nivelul activităţilor financiare rezultatele situându-se pe coordonate mult mai apropiate. În semestrul întâi 2008 profitul operaţional înainte de amortizare (EBITDA) s-a ridicat la 269 milioane lei, în creştere cu 45% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce profitul operaţional după amortizare (EBIT) s-a ridicat la 148 milioane lei, în creştere cu 73% faţă de semestrul întâi 2007. Rezultatul înainte de impozitare s-a ridicat la 145 milioane lei, valoare cu 74% superioară celei înregistrate în primul semestru din 2007. Rezultatul net a înregistrat o dinamică şi mai favorabilă, respectiv o creştere de 112% faţă de perioada similară a anului precedent, ridicându-se la 116 milioane lei.

Reporter: Care au fost cele mai semnificative realizări ale companiei de la începutul anului curent?

Stelian Alexandru Gal: Cele mai semnificative realizările ale companiei au fost: îndeplinirea exemplară a răspunderilor tehnice instituite în sarcina companiei în calitatea acesteia de garant al siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional, potrivit reglementărilor în vigoare; Performanţa financiară optimă, care a reînscris Transelectrica pe culoarul de convergenţă cu aşteptările acţionarilor; Susţinerea funcţionării pieţelor de electricitate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb