Actualizare 15:35 Tăriceanu: "Comisiile vor decide dacă sesizăm CCR cu privire la conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament"
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că scrisoarea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 privind o posibilă sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament va fi transmisă Comisiei juridice şi celei pentru constituţionalitate pentru a decide paşii de urmat.
Întrebat dacă s-a discutat în şedinţa coaliţiei de guvernare despre o posibilă sesizare a CCR pe situaţia de la Comisia de anchetă, preşedintele Senatului a spus: "Am primit şi eu şi preşdintele Camerei o scrisoare din partea Comisiei parlamentare de anchetă, cel puţin la Senat pot să vă spun cum vom proceda: mâine avem Biroul Permanent, voi prezenta această scrisoare în BP şi o vom repartiza către Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate pentru a decide mai departe cum procedăm".
(A.C.)
------
Actualizare 11:15 Oana Florea, PSD: "În Franţa, parlamentarii pot face şi percheziţii"
Preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele, Oana Florea, a declarat că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legii, astfel încât puterile acestor foruri să fie sporite, dând ca exemplu Franţa, unde parlamentarii, pe timpul funcţionării comisiilor, acţionează ca judecători de instrucţie şi pot face inclusiv percheziţii, potrivit unor surse din presă.
Potrivit sursei citate, ea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care a apreciat că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu va fi convinsă de apelul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de a se prezenta în faţa Comisiei.
Şeful Comisiei a menţionat, pentru Antena 3: "La momentul ăsta, pârghiile noastre din punct de vedere legislativ sunt destul de limitate şi cu siguranţă o parte din raportul final va cuprinde propuneri şi iniţiative legislative de întărire a comisiilor parlamentare de anchetă. (...) Eu nu cred că o va convinge acest apel (al lui Tudorel Toader - n.r.). Dânsa are opţiunea acum, în acest moment, de a răspunde la scrisoarea trimisă de Comisia parlamentară, iar dacă nu răspunde cred că ministrul Justiţiei are obligaţia să ia măsuri", a spus.
Ea a adăugat că a studiat legislaţia din alte ţări, cu privire la comisiile de anchetă, unde parlamentarii au puteri mult mai mari, informează sursa.
Oana Florea a conchis: "În Franţa, deputaţii şi senatorii care se află în comisiile parlamentare de anchetă funcţionează pe perioada comisiei parlamentare ca şi judecători de instrucţie, adică nişte puteri foarte mari, care le dau posibilitatea în anumite condiţii să facă percheziţii, să facă confruntări de martori. Au o mare greutate".
(A.C.)
--------
Actualizare 10:26 Toader: "Orice persoană invitată sau citată la Comisia de anchetă trebuie să participe, indiferent de rang sau demnitate"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri. El a precizat că nu se referă la o persoană anume.
Ministrul a spus, potrivit News.ro: "CCR a spus că Regulamentul respectă exigenţele Constituţiei. Prin urmare, loialitatea constituţională, regulă generală, valabilă pentru orice persoană invitată sau citată, persoană care nu poate să afecteze buna desfăşurare a Comisiei. Nu m-am referit la cineva în concret, la cineva anume. E valabil pentru orice persoană, indiferent de rang, de funcţie, de demnitate".
(M.I.)
--------
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, astăzi, pe pagina sa de Facebook, cu privire la solicitările Parchetului către CSM, de a fi sesizată Curtea Constituţională în privinţa disputei apărute pe tema documentelor solicitate de Comisia de anchetă a prezidenţialelor din 2009, că, în virtutatea principiilor constituţionale, activitatea acestor Comisii nu poate fi afectată de nicio "acţiune sau inacţiune", poziţionându-se astfel împotriva demersului Ministerului Public.
Ministrul a scris, potrivit News.ro: "Loialitatea constituţională, constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare!".
El face referire la refuzul Parchetului de a pune la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă a unor documente care vizau cercetările efectuate în dosarul privind prezidenţialele din 2009, clasat de procurori.
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a solicitat în 11 iulie Parchetului instanţei supreme dosarul deschis şi clasat, în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic.
Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 că nu poate da curs solicitării acesteia de a-i fi transmis în copie dosarul referitor la scrutin, invocând prevederi constituţionale, decizii ale CCR, dar şi faptul că activitatea unei comisii de anchetă parlamentară şi o anchetă judiciară nu pot interfera.
Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.
În replică, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a înaintat CSM o scrisoare prin care solicită respingerea cererilor formulate de Ministerul Public.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.08.2017, 12:14)
[Opinie eliminată, conform regulamentului.]