Toleranţă zero faţă de infracţiunile săvârşite pe timpul stării de urgenţă

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2020

Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu

Procurorul general Gabriela Scutea a transmis tuturor parchetelor o adresă semnată de Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, cu îndrumări pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii pe perioada stării de urgenţă. Predoiu a solicitat, recent, procurorilor să aibă toleranţă zero faţă de infractori pe perioada stării de urgenţă şi a afirmat că persoanele care încalcă legea vor simţi din plin consecinţele faptelor săvârşite.

În adresa ministrului Justiţiei li se cere procurorilor să se concentreze pe efectuarea urmăririi penale a tuturor tipurilor de infracţiuni care pun în pericol sănătatea cetăţenilor sau ignoră prevederile ordonanţelor militare şi ale hotărârilor Consiliului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, inclusiv a infracţunilor prevăzute de OUG nr. 28/2020 pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, precum şi a infracţiunilor săvârşite de persoane care profită de situaţia prilejuită de starea de urgenţă.

Amintim că în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 28/2020 Guvernul a modificat Codul Penal şi au fost majorate pedepsele pentru falsul în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor, fiind introdusă o infracţiune nouă: omisiunea de a da date.

Ministrul Cătălin Predoiu arată în scrisoarea trimisă procurorilor: "Reamintesc faptul că, pe lângă informarea opiniei publice cu privire la numărul de dosare penale înregistrate la unităţile de parchet, pentru realizarea scopului legii penale, în perioada stării de urgenţă, este deosebit de importantă rezolvarea cu celeritate a cauzelor şi sesizarea instanţelor de judecată competente, atunci când se constată că au fost respectate dispoziţiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă şi există probele necesare şi legal administrate".

În demersul său, ministrul Justiţiei se bazează pe articolul 132, alineatul 1, din Constituţie: "Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei". El face trimitere şi la dispoziţiile art. 69 alin (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: "Ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, dupa caz, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii".

Cătălin Predoiu arată în scrisoarea adresată procurorilor că ministerul de resort face demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii, pentru ca instanţele de judecată să beneficieze de echipamente care să asigure protecţia împotriva SARS-COV-2 a tuturor participanţilor la procese, inclusiv a procurorilor. Ministrul Justiţiei solicită Parchetului General să evalueze realizarea unui demers similar pentru procurarea unor astfel de echipamente de protecţie care să fie folosite şi în cursul urmăririi penale de către procurorii aflaţi în parchetele din toată ţara.

În afara acestor măsurilor stabilite de ministrul Justiţiei, procurorul general Gabriela Scutea a stabilit ca o parte dintre anchete să fie preluate de la parchetele de tribunal şi curţi de apel pentru a se evita aglomerarea unităţilor locale. Criteriile principale pentru preluare sunt: cauze având ca obiect art. 352 din Codul Penal - "zădărnicirea combaterii bolilor", potenţialul cauzei de a se finaliza cu trimitere în judecată, complexitatea actelor de cercetare (în special acte medico- legale), cauzele cu puternic impact mediatic, etc..

În cazul infracţiunii de "zădărnicerea combaterii bolilor", pentru stabilirea condiţiei "dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli", se va urmări verificarea existenţei pe plan local a unor cazuri de infectare şi, consecutiv unor astfel de constatări, obţinerea unei anchete epidemiologice.

Procurorul general, Gabriela Scutea, mai arată că trebuie evitată introducerea în centrele de arest a persoanelor testate pozitiv, faţă de care s-a luat măsura reţinerii în aceste cauze şi depunerea lor, după procedura înaintea judecătorului de drepturi şi libertăţi, direct în penitenciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb