TOP BIROURI ÎN ŢARĂ ÎN 2013: Cluj-Napoca a trecut pe primul loc, fiind urmat de Iaşi şi de Sibiu

V.B.
Companii #Imobiliare / 11 februarie 2014

Anul trecut, în afara Capitalei, au fost închiriate spaţii de birouri ce totalizează 23.218 metri pătraţi, de peste patru ori mai mult decât în 2012 (4.958 mp) şi de două ori mai mult decât în 2011 (10.572 mp), conform unui comunicat primit azi de redacţie.

Chiriaşii (majoritatea din domeniul IT&C) au ales clădiri recent construite, la standarde înalte, precum United Business Center Tower şi Cluj Business Center în Cluj-Napoca, United Business Center în Iaşi, Centrul de Afaceri Sibiu (in Sibiu) şi Fructus Plaza, din Timişoara (unde, anul trecut, s-au mutat şase chiriaşi, din domeniile IT&C şi Servicii profesionale).

"Majoritatea companiilor ce au deschis în 2013 birouri în oraşele mari din ţară sunt din domeniul IT&C (57%), urmate de domeniile Serviciilor profesionale şi Serviciilor financiare, ce cumulează aproximativ 20% din tranzacţii", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Mărirea numărului şi volumului de tranzacţii încheiate în afara Capitalei se datorează pe de o parte limitărilor de personal cu care se confruntă companiile din domeniul IT&C în expansiunile lor pe piaţa din Bucureşti şi deopotrivă creşterii ofertei de spaţii de birouri de calitate în marile oraşe, ce sunt totodată centre universitare dezvoltate, cu o bună pregătire a forţei de muncă, inclusiv pentru domeniul IT&C.

Astfel, în ultimul trimestru din 2013, toate cele cinci firme care s-au mutat în sedii de birouri din Cluj Napoca (Endava, SAP România) şi Timişoara (ZTE, Tibco şi Haufe Lexware) - oraşele cu cele mai mari tranzacţii pe sfârşit de an - au avut ca obiect de activitate IT&C.

În 2013, cea mai mare tranzacţie de birouri din afara Bucureştilor a fost închirierea unui spaţiu de 5.220 mp în clădirea United Business Center Tower, din Cluj-Napoca, de către compania de IT&C Endava.

Acest lucru a dus şi la schimbarea clasamentului în topul oraşelor din ţară la închirierea de birouri: dacă la sfârşitul trimestrului trei, pe primul loc se afla oraşul Iaşi, pe doi Sibiu şi pe locul trei Cluj-Napoca, la sfârşitul anului pe primul loc a trecut Cluj-Napoca.

Printre firmele care şi-au deschis birouri în centre universitare din ţară în trimestrul IV din 2013, se numără Endava, SAP România, Tibco, Haufe Lexware şi ZTE.

"De remarcat faptul că anul 2013 a evidenţiat un ritm de tranzacţionare mai accentuat în Cluj-Napoca (9.609 mp), un centru universitar cu tradiţie în Romania, iar în rest s-a realizat o distribuţie relativ echilibrată a tranzacţiilor între celelalte trei mari oraşe aflate în competiţie- Iaşi, Sibiu şi Timişoara, unde s-au înregistrat închirieri totale cuprinse între 3.900 şi 5.000 mp", a adăugat Alexandru Petrescu.

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 12 ani în piaţa birourilor. Din 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International (Corporate Facility Advisors), o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale ce activează la nivel local, naţional şi international. Prin apartenenţa ca Membru Principal la FIABCI (Federaţia Imobiliară Internatională) şi prin firmele independente afiliate din pieţe-cheie din înteaga lume, CORFAC International oferă servicii imobiliare în 61 de sedii din America de Nord şi în peste 65 de alte ţări pe plan mondial: peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 milioane metri pătraţi şi evaluate la peste 5,2 miliarde de dolari. Printre clienţii ESOP, se numără: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb