O ieşire a Greciei din zona euro ar fi mult mai grav decât catastrofic şi ar putea provoca revolte sociale imense, inflaţie pe modelul Zimbabwe, chiar o lovitură de stat militară, a afirmat firma londoneză de fonduri hedge, Toscafund, citată de Reuters.
Într-o notă către clienţi, economistul şef Savvas Savouri a declarat că introducerea unei monezi noi instantaneu în urma euro ar fi imposibilă şi că întârzierea ar duce la "o fugă către bănci şi evacuarea de capital ce ar face ca ceea ce s-a întâmplat până acum să pară nimic, prin comparaţie".
"Cuvântul catastrofal nu i-ar face dreptate", a mai menţionat Savouri, adăugând: "Cei care-şi imaginează o restabilire a stabilităţii post-ieşire din euro pur şi simplu nu reuşesc să înţeleagă magnitudinea - socială, economică şi politică - unei asemenea eveniment".
Savouri a mai precizat că el se aşteaptă ca euro să rămână moneda Greciei chiar şi după ieşirea din zona euro şi că paritatea faţă de euro va fi repede subminată de piaţa neagră.
Domnia sa a mai prezis o serie de probleme pentru ţară, de la hiperinflaţie, la dificultatea enormă a guvernului de a obţine bani de pe piaţa de obligaţiuni şi o evacuare a populaţiei ce poate părăsi ţara, luând cu ei atât de multă avuţie cât pot căra.
Savouri a mai prezis sărăcie extremă pentru vârstnici, adăugând: "Inflaţia în Grecia ar spirala într-o manieră întâlnită în Zimbabwe. Revoltele sociale văzute până acum nu s-ar compara nici pe aproape cu ceea ce s-ar vedea odată cu noua drahmă. Nu ar fi o hiperbolă argumentul conform căruia o ieşire a Greciei din zona euro ar însemna, în cel mai rău caz, ieşirea la rampă a extremiştilor politici, iar în cel mai bun, o lovitură militară".
Anul trecut, Savouri a produs note de cercetare prin care dădea drept "certă" reunificarea celor două Corei şi că Africa de Sud este un stat eşuat şi că va "exploda" în următorii 15 ani.