Toscafund: Ieşirea Greciei din zona euro ar fi mai grav decât catastrofic

Vlad F. Dumea
Internaţional / 13 ianuarie 2012

O ieşire a Greciei din zona euro ar fi mult mai grav decât catastrofic şi ar putea provoca revolte sociale imense, inflaţie pe modelul Zimbabwe, chiar o lovitură de stat militară, a afirmat firma londoneză de fonduri hedge, Toscafund, citată de Reuters.

Într-o notă către clienţi, economistul şef Savvas Savouri a declarat că introducerea unei monezi noi instantaneu în urma euro ar fi imposibilă şi că întârzierea ar duce la "o fugă către bănci şi evacuarea de capital ce ar face ca ceea ce s-a întâmplat până acum să pară nimic, prin comparaţie".

"Cuvântul catastrofal nu i-ar face dreptate", a mai menţionat Savouri, adăugând: "Cei care-şi imaginează o restabilire a stabilităţii post-ieşire din euro pur şi simplu nu reuşesc să înţeleagă magnitudinea - socială, economică şi politică - unei asemenea eveniment".

Savouri a mai precizat că el se aşteaptă ca euro să rămână moneda Greciei chiar şi după ieşirea din zona euro şi că paritatea faţă de euro va fi repede subminată de piaţa neagră.

Domnia sa a mai prezis o serie de probleme pentru ţară, de la hiperinflaţie, la dificultatea enormă a guvernului de a obţine bani de pe piaţa de obligaţiuni şi o evacuare a populaţiei ce poate părăsi ţara, luând cu ei atât de multă avuţie cât pot căra.

Savouri a mai prezis sărăcie extremă pentru vârstnici, adăugând: "Inflaţia în Grecia ar spirala într-o manieră întâlnită în Zimbabwe. Revoltele sociale văzute până acum nu s-ar compara nici pe aproape cu ceea ce s-ar vedea odată cu noua drahmă. Nu ar fi o hiperbolă argumentul conform căruia o ieşire a Greciei din zona euro ar însemna, în cel mai rău caz, ieşirea la rampă a extremiştilor politici, iar în cel mai bun, o lovitură militară".

Anul trecut, Savouri a produs note de cercetare prin care dădea drept "certă" reunificarea celor două Corei şi că Africa de Sud este un stat eşuat şi că va "exploda" în următorii 15 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb