Grupul petrolier francez Total a purtat discuţii cu grupul francez de utilităţi Engie, fostul GDF Suez, în vederea preluării activităţilor sale de explorare şi producţie, a căror valoare este estimată la aproximativ cinci miliarde de euro, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuţiilor, citate de Agerpres. Potrivit surselor, Total a înaintat deja două oferte informale către Engie, însă acesta din urmă le-a respins ca fiind prea mici. Sursele adaugă faptul că, deocamdată, nu există nicio certitutine că cele două părţi vor ajunge la un acord.
Sursele au explicat că Engie a mandatat Bank of America pentru vânzarea operaţiunilor sale de explorare şi producţie din Australia, Indonezia şi Malaezia, precum şi banca franceză BNP pentru vânzarea activităţilor din Azerbaidjan. Aceste active au o valoare combinată de aproximativ 2,5 miliarde de euro. De asemenea, Engie a scos la vânzare şi alte părţi din Engie E&P International, fiind posibil să fie vândute unor rivali precum Total sau unor fonduri de investiţii specializate. Engie E&P, care este evaluată la 2,5 miliarde de euro, este deţinută în proporţie de 70% de Engie, restul de 30% fiind controlat de partenerul chinez CIC.
Cu toate acestea, un acord cu compatriotul Total este considerat drept opţiunea preferată, deoarece unele activităţi ale Engie E&P sunt legate de o serie de contracte sensibile din punct de vedere politic.
Toate aceste vânzări de active fac parte dintr-un plan strategic anunţat la începutul anului de Engie, plan care prevede că, până în 2018, grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, pentru a-şi reduce datoria şi a se concentra pe activităţile de bază, producţia de electricitate.
Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 de kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.