Traderii "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, au încercat să influenţeze datele transmise de această instituţie pentru stabilirea unei dobânzi de referinţă din Australia (bank bill swap rate - BBSW), echivalentul local al dobânzii de referinţă interbancare Libor, anunţă autoritatea de reglementare din ţară.
Comisia pentru Valori Mobiliare şi Investiţii din Australia (ASIC) a informat că traderii din Singapore ai BNP şi-au contactat colegii de la biroul din Sydney, în perioada 2007-2010, exprimându-şi preferinţele cu privire la direcţia şi nivelul datelor transmise pentru stabilirea dobânzii menţionate.
Conform ASIC, un expert independent a constatat, însă, că datele comunicate au avut un impact "nesemnificativ" asupra pieţei. Autoritatea a precizat că anchetele în legătură cu procesul de transmitere a datelor pentru stabilirea BBSW sunt în curs de desfăşurare.
"BNP Paribas" a luat la cunoştinţă temerile exprimate de ASIC cu privire la faptul că este posibil ca această bancă să nu se fi conformat obligaţiilor legale, însă nu a recunoscut vreo greşeală şi a acceptat să plătească în mod voluntar un milion de dolari australieni (880.000 dolari SUA) pentru finanţarea unor proiecte ştiinţifice din domeniul financiar.
Anul trecut, BNP a realizat o anchetă internă, ale cărei rezultate au fost prezentate ASIC, potrivit afirmaţiilor făcute de Julia Boyce, purtător de cuvânt al BNP. "Am luat măsurile de sancţionare a angajaţilor implicaţi, inclusiv concedierea unui mic număr de salariaţi", a menţionat Julia Boyce.
Tot anul trecut, o comisie alcătuită din 14 membri, care stabilea dobânda BBSW utilizată pe pieţele financiare din Australia, a fost desfiinţată. Printre băncile membre ale comisiei se numărau UBS AG, "JPMorgan Chase & Co.", "HSBC Holdings Plc" şi "Citigroup" Inc.
Amintim că marile bănci de la nivel mondial sunt investigate în baza suspiciunilor că au manipulat dobânzile de referinţă, printre care Libor. Unele dintre acestea au fost amendate cu sume substanţiale.