TradeVille: Inteligenţa artificială maschează rezultatele în scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2023

TradeVille: Inteligenţa artificială maschează rezultatele în scădere

Advanced Micro Devices (AMD) din SUA raportează, pentru perioada aprilie - iunie 2023, o scădere a cifrei de afaceri pentru al doilea trimestru consecutiv, marcând un declin anual de 18%, ca rezultat al diminuării cererii pentru PC-uri. Chiar dacă rezultatele nu au fost pozitive, acestea au reuşit să depăşească estimările analiştilor, atât în cazul cifrei de afaceri, cât şi în cazul profitului net ajustat pe acţiune, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

AMD este o companie de semiconductori, cunoscută pentru proiectarea şi dezvoltarea de procesoare pentru calculatoare şi tehnologii grafice. AMD a debutat ca o companie de retehnologizare a microprocesoarelor şi a altor produse existente, cu scopul de a le creşte viteza şi eficienţa.

Prin creştere organică şi achiziţii, AMD este în prezent un furnizor de top de tehnologie CPU* atât pentru computere desktop, precum şi pentru servere, tehnologie grafică GPU, procesoare de calcul de înaltă performanţă (HPC) şi de inteligenţă artificială (AI), procesoare FPGA şi acceleratoare de reţea.

Lisa Su, directorul general al companiei şi, totodată, cel mai mare investitor individual (0,22% din totalul acţiunilor), a condus una dintre cele mai mari redresări recente din sectorul tehnologic, potrivit Forbes. Preţul acţiunilor AMD a crescut de 42 de ori de când Su a devenit CEO, în octombrie 2014, şi până în prezent. Lisa Su este doctor în inginerie electrică, având o experinţă de peste 28 de ani în industria de semiconductori. Înainte de a se alătura AMD, în 2012, Lisa Su a lucrat 17 ani la IBM şi Freescale.

AMD este deţinută în proporţie de 73% de investitori instituţionali, dintre care cei mai mari sunt Vanguard Group, care deţine 8,35% din totalul acţiunilor, BlackRock, cu o cotă de 2,74%, şi SSgA Funds Management, care deţine 2% din totalul acţiunilor.

*Note: CPU = Central Processing Unit, GPU = Graphics Processing Unit, HPC = High Performance Computing, FPGA = Field Programmable Gate Array

Piaţa globală a cipurilor pentru inteligenţă artificială s-a extins rapid

Piaţa globală a cipurilor pentru inteligenţă artificială s-a extins rapid în ultimii ani, declanşând o adevărată efervescenţă odată cu lansarea ChatGPT la finalul anului trecut, atât în rândul companiilor din industrie, cât şi în rândul investitorilor. Valoarea acestei pieţe a fost estimată la 14,9 miliarde de dolari în 2022, analiştii aşteptându-se la o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 40,5% în perioada 2023-2030. Se preconizează că, la finalul acestei perioade, piaţa va valora 227,6 miliarde de dolari, conform xResearch.

În ceea ce priveşte piaţa procesoarelor CPU (cipuri de uz general), principalul concurent al AMD este Intel Corp., fondatorii ambelor companii fiind veterani ai Fairchild Semiconductor, una dintre primele firme care au reuşit să fabrice tranzistori şi circuite integrate. Intel Corp. este lider pe piaţa CPU, deţinând 71% din aceasta la finalul anului 2022, în timp ce AMD controla un procent de numai 20%. Însă, în ceea ce priveşte creşterea anuală a cotei de piaţă, AMD a reuşit să-şi depăşească concurentul direct în 2022.

Pe piaţa GPU (cipuri destinate AI), pe de altă parte, Nvidia conduce cu o cotă de 84%, în timp ce AMD deţine 12%, iar Intel - doar 4%.  Potrivit Jon Peddie Research, în primul trimestru din 2023, piaţa globală a GPU a înregistrat o scădere a livrărilor cu 12,6% faţă de trimestrul anterior şi cu 38,2% faţă de anul precedent.

Cererea slabă de PC-uri loveşte din nou în rezultatele AMD

AMD a încheiat al doilea trimestru din 2023 cu un declin de 18% al cifrei de afaceri faţă de perioada similară a anului trecut, până la la 5,36 miliarde de dolari, depăşind, însă, cu 1% aşteptările analiştilor. Scăderea, resimţită pentru al doilea trimestru consecutiv, este rezultatul unei cereri în declin consemnate pe piaţa globală de PC-uri. Astfel, vânzările de procesoare pentru PC-uri generate de segmentul Client au scăzut masiv, cu până la 54% faţă de trimestrul al doilea din 2022. Compania se aşteaptă, însă, la o redresare a cererii în a doua jumătate a anului.

Segmentul Data Center al AMD a înregistrat, de asemenea, un declin de 11% al vânzărilor, ajungând la 1,3 miliarde de dolari, ca rezultat al vânzărilor mai mici de procesoare pentru servere, pe fondul stocurilor suplimentare deţinute de unii furnizori de cloud în timpul trimestrului.

Profitul net al AMD a marcat o scădere de 94%, ajungând la 27 milioane de dolari, faţă de 447 milioane de dolari înregistrat în trimestrul al doilea din 2022. AMD exclude din profitul său anumite pierderi din investiţii şi costurile legate de achiziţii, precum şi amortizarea activelor necorporale legată de achiziţii. Toate aceste ajustări au fost în valoare de 921 milioane de dolari, fapt care a condus la un profit net ajustat de 948 milioane de dolari, reflectând o scădere de numai 44% comparativ cu anul precedent. Profitul net ajustat pe acţiune, deşi a depăşit cu 2% estimările analiştilor, a fost cu mult sub valoarea înregistrată în anul precedent, ajungând la 0,58 dolari, faţă de 1,05 dolari în trimestrul al doilea din 2022.

Prin comparaţie, Intel, rivalul principal al AMD, a raportat săptămâna trecută un profit surprinzător, de 1,5 miliarde de dolari, faţă de o pierdere netă de 454 de miliarde de dolari în perioada aprilie - iunie 2022, dar cifra de afaceri a fost, la fel ca în cazul AMD, în scădere cu 15%, ajungând la 12,9 miliarde de dolari, depăşind, însă, de 2,4 ori cifra de afaceri a AMD.

AI rămâne în centrul atenţiei AMD

AMD a anunţat că aşteaptă, pentru al treilea trimestru, o cifră de afaceri de 5,7 miliarde de dolari, în timp ce analiştii preconizează venituri de 5,81 miliarde de dolari. Compania estimează că veniturile generate de segmentele Data Center şi Client vor creşte fiecare cu cel puţin 10%, datorită cererii tot mai mari pentru procesoarele EPYC şi Ryzen.

În cadrul conferinţei cu investitorii, Su a declarat că AMD îşi măreşte cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare legate de inteligenţa artificială, dezvoltând o strategie care include cipuri şi software specifice pentru AI. "Scopul nostru este să facem din AI un motor de creştere semnificativ pentru AMD", a mai spus Su. Totodată, AMD anticipează că AI ar putea stimula semnificativ cererea de PC-uri, ca rezultat al încorporării acesteia în ofertele Microsoft şi ale altor mari furnizori de software.

Preţul acţiunilor AMD, în urcare după publicarea rezultatelor

AMD a înregistrat o creştere spectaculoasă a preţului în acest prim semestru, după un an 2022 dificil, în care cotaţia s-a înjumătăţit. Randamentul de peste 80% a depăşit cu mult performanţa indicelui bursier S&P 500 şi a fost mai mult decât dublu faţă de evoluţia Nasdaq, indicele de tehnologie din care face parte. Comparativ cu concurenţii direcţi, AMD a avut o evoluţie peste cea obţinută de Intel (+11%), dar a subperformat comparativ cu liderul din 2023, Nvidia (+225%).

Înainte de publicarea rezultatelor, preţul acţiunii s-a aflat într-un trend lateral, după o creştere exponenţială în lunile mai şi iunie. Reacţia iniţială a pieţei a fost una pozitivă, preţul acţiunii apreciindu-se cu peste 2,5%, depăşind astfel pragul psihologic de 120 de dolari. Analiştii au trecut cu vederea rezultatele în scădere comparativ cu acelaşi trimestru din 2022 şi s-au concentrat pe viziunea propusă de Lisa Su, pe rezultatele referitoare la adopţia inteligenţei artificiale şi totodată pe posibilitatea ca piaţa de PC-uri să înceapă o revenire accelerată în al doilea semestru.

Ciclicitatea acestui sector poate oferi cotaţiei AMD un impuls în perioada următoare, lucru de care a profitat şi Intel, care a ţinut să menţioneze în conferinţa cu analiştii că se aşteaptă ca minimul cererii să fi fost deja atins în urmă cu câteva luni.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în AMD

Oportunităţi

- Inteligenţa artificială: în cadrul conferinţei cu analiştii, Lisa Su a ţinut să menţioneze că AMD a reuşit să crească de peste şapte ori angajamentele în domeniul inteligenţei artificiale pe parcursul ultimului trimestru. Aceasta a adăugat că AMD "a făcut progrese importante în îndeplinirea unor etape cheie hardware şi software pentru a răspunde cererii tot mai mari a clienţilor pentru soluţiile de inteligenţă artificială pentru centrele de date". Compania se aşteaptă ca piaţa acceleratoarelor de inteligenţă artificială pentru centrele de date să depăşească 150 de miliarde de dolari până în 2027.

- Pe urmele lui Nvidia: Lisa Su a declarat că AMD va accelera producţia cipurilor sale emblematice de inteligenţă artificială MI300 în următorul trimestru. În prezent, acest cipuri de accelerare sunt la mare cerere, iar compania le-a conceput pentru a rivaliza cu gama H100 care sunt în prezent vândute de Nvidia.

- AMD continuă să fie lider în domeniul informaticii confidenţiale: principalii furnizori de servicii de cloud, inclusiv Microsoft Azure, Google Cloud şi Oracle Cloud Infrastructure, au anunţat noi capabilităţi bazate pe procesoarele AMD EPYC.

- Parteneriate strategice: Samsung, lider mondial în tehnologia avansată a semiconductorilor, şi-a extis parteneriatul cu AMD, pe mai mulţi ani, pentru a aduce mai multe generaţii de soluţii grafice AMD Radeon de înalta performanţă şi cu consum foarte redus de energie într-un portofoliu extins de SoC-uri* Samsung Exynos. Microsoft face echipă cu AMD pentru a oferi o alternativă la cipurile Nvidia, care domină piaţa AI. Cele două companii lucrează la construirea unui procesor Microsoft compatibil pentru sarcini de lucru AI, cu numele de cod Athena.

Riscuri

- Rating-ul SUA pune presiune pe raliul bursier: downgrade-ul Fitch cu privire la rating-ul SUA de nerambursare pe termen lung de la "AAA" la "AA+" poate avea un efect important asupra evoluţiei bursiere în următoarea perioadă. Totodată, din punct de vedere istoric, lunile august şi septembrie tind să ofere randamente negative pentru investitori.

- Fără capacitate de producţie: la fel ca Nvidia, AMD îşi proiectează propriile dispozitive, dar nu are capacitate de producţie, fapt care o face dependentă de producători, precum TSMC din SUA. În acelaşi timp, sancţiunile impuse de guvernul american asupra Beijingului au afectat parteneriatele cu jucătorii chinezi, iar TSMC ar putea profita de acest lucru.

- Concurenţa cu Intel: Intel a reuşit să raporteze primul profit trimestrial după o perioadă în care a pierdut o cotă importantă de piaţă în detrimentul AMD. Subvenţiile obţinute de companie în Europa pot avea un efect important pe termen lung.

Note: SoC = Security Operations Center

TradeVille: Inteligenţa artificială maschează rezultatele în scădere

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TechTarget, Counterpoint, Forbes, TradingView, MarketScreener, Seeking Alpha, xResearch, CSET, wccftech, raport companie, CNBC, Google Finance, Samsung, Investing.com, Bloomberg, Barron's, Simfin.

-----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb