TRADEVILLE: Grupul BRD - cel mai mare profit net din 2019

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 13 februarie 2023

Grupul BRD - cel mai mare profit net din 2019

Anul trecut, Grupul BRD a raportat cel mai mare profit net începând din anul 2019, în contextul în care veniturile nete din dobânzi au atins un nivel record. Totuşi, pentru că urmăreşte recomandări prudenţiale, BRD nu va propune distribuirea de dividende din profitul anului 2022, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Scurtă descriere a performanţelor financiare preliminare

Grupul BRD a încheiat anul 2022 raportând un profit net preliminar de 1,3 miliarde lei (+1% vs. 2021), cel mai mare profit net din 2019. Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 15,9% (vs. 13,4% în 2021).

Creşterea profitului net are la bază majorarea veniturilor nete din dobânzi consolidate până la un nivel record de 2,4 miliarde lei (+14% vs. 2021), datorat majorării ratelor de dobânda. Veniturile bancare nete s-au ridicat la cel mai mare nivel din 2010, respectiv la aproape 3,5 miliarde lei (+12% vs. 2021). Totuşi, creşterea cheltuielilor şi înregistrarea unui cost net al riscului negativ (provizioane aferente pierderilor din împrumuturile acordate) au condus la cvasi-stagnarea profitului net consolidat faţă de anul 2021.

La baza performanţelor din 2022 a stat inclusiv dinamica activităţii de creditare. Producţia de credite a BRD a consemnat creşteri semnificative atât pe categoria persoanelor fizice, cât şi pe categoria persoanelor juridice. La nivelul companiilor, finanţarea acordată a fost cu 26% mai mare faţă de cea din 2021, creşterea datorându-se şi programului guvernamental IMM Invest. Pe categoria persoanelor fizice, finanţarea s-a ridicat la 7,5 miliarde lei. BRD a raportat o producţie record de credite pentru locuinţe (+58% vs. 2021), înregistrând şi al doilea cel mai bun an în ceea ce priveşte creditele de consum.

Rata creditelor neperformante (Rata NPL) a coborât la un nivel minim de 2,5% (faţă de 2,6%, la 30 septembrie 2022 şi 3,1% la 31 decembrie 2021). BRD acoperă cu provizioane 77% din expunerile neperformante, reprezentând un nivel confortabil.

BRD a depăşit primul milion de utilizatori ai aplicaţiei digitale YouBRD, realizând o creştere de 46% faţă de 2021.

Din prudenţă, BRD nu va propune dividende din rezultatele anului 2022

Consiliul de Administraţie al BRD a decis să nu propună la AGA Anuală distribuirea de dividende din rezultatele obţinute în anul 2022. Măsura are la bază recomandarea de prudenţă a Consiliului Naţional de Supraveghere Macroprudenţiala (CNSM) şi pe cele ale BNR, întemeiate pe incertitudinile macroeconomice care caracterizează această perioadă. În schimb, BRD urmăreşte să asigure o capacitate suficientă de creditare, în condiţiile respectării indicatorilor reglementari, pe baza permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever.

Ultima dată când BRD nu a distribuit dividende din rezultatele anuale a fost în anul 2020, marcat de debutul pandemiei COVID-19.

Sistemul bancar din România este cel mai profitabil din UE

Cu toate că gradul de bancarizare a României este cel mai redus din UE, băncile din sistem sunt cele mai profitabile din întreaga Uniune Europeană, potrivit informaţiilor apărute în presă.

Grupul BRD - cel mai mare profit net din 2019

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt brd.ro, bvb.ro, analiza TradeVille a rapoartelor financiare.

..................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. . Lista potenţialelor conflicte de interese

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Degeaba ii tot spalati. Au dezamagit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb