"Tradeville": Preţ ţintă de 12 lei/acţiune pentru "Transelectrica"

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2010

"Tradeville": Preţ ţintă de 12 lei/acţiune pentru "Transelectrica"

Analiştii "Tradeville" au calculat un preţ ţintă de 12 lei/acţiune pentru ""Transelectrica"", considerând că societatea este supraevaluată în acest moment.

"Activând în sectorul de utilităţi, "Transelectrica" ar trebui să facă parte din categoria societăţilor defensive, companii ale căror rezultate financiare sunt mai puţin afectate de ciclurile economice. Lucrurile nu au stat tocmai aşa pentru "Transelectrica", cifra de afaceri scăzând cu 18%, în timp ce profitul net a scăzut cu 85% în 2009", se arată în raportul brokerilor.

În comparaţie cu "Transelectrica", primele 20 de companii de profil după capitalizare din Europa au trecut mai uşor peste criză, atât afacerile cât şi profitul net crescând în medie cu 15% în 2009, mai precizează analiştii.

Compania este responsabilă cu asigurarea funcţionării Sistemului Energetic Naţional (SEN), realizând astfel infrastructura pieţei naţionale de electricitate şi garantând accesul la reţeaua electrică de transport pentru toţi participanţii la piaţă. "Transelectrica" nu tranzacţionează electricitate, cumpără strictul necesar pentru acoperirea pierderilor de transport.

"Tradeville" consideră că estimarea ritmului de creştere a afacerilor "Transelectrica" pentru 2010 şi 2011 ţine cont de incertitudinea care planează asupra mediului economic din România. Astfel, estimează o uşoară creştere a cifrei de afaceri în 2010 şi o creştere cu 5% pentru 2011. "În momentul de faţă considerăm că începând cu 2012 economia României va reintra pe un ritm de creştere mai alert, ce va propulsa şi indicatorii de profitabilitate ai societăţii. Astfel, ritmul mediu de creştere ales pentru următorii 4 ani (2012 - 2015) este de 30%, uşor mai scăzut decât aprecierea anuală medie a afacerilor în perioada 2003 - 2006", se arată în raportul citat.

Compania are la 31 martie 2010 datorii pe termen lung de 956 de milioane de lei, plata dobânzii acestor împrumuturi fiind în fiecare din ultimii 3 ani mai mare decât dobânzile încasate de la societăţile subsidiare, drept urmare rezultatul din operaţiuni financiare a fost negativ.

În acest an pierderea din operaţiuni financiare este estimată să se reducă la 36,8 milioane lei, ceea ce este puţin probabil ţinând cont de fragilitatea monedei naţionale, atât în faţa dolarului american, cât şi în faţa monedei unice europene, potrivit "Tradeville".

Rezultatul din operaţiuni financiare depinde de fluctuaţia monedei naţionale faţă de dolarul american şi euro, peste 90% din creditele societăţii fiind contractate în aceste două valute. Rezultatul din operaţiuni financiare al companiei a fost uşor mai bun în 2009 decât cel estimat de către societate, pierderea fiind cu 9,3 milioane lei mai mică decât nivelul preconizat şi cu aproape 70 milioane lei mai mică decât în 2008.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Da doamne sa ii asculte cineva si chiar sa ajunga din nou in 12, ca vand tot si trec pe TEL !

    1. Singura problema e ca statul vrea cu orice pret sa isi vanda si restul de actiuni de la TEL. Iar pretul va fii manipulat in sus de o societate "oarecare" (nu stim cine;) ) care va intermedia tranzactia. A fost recent o tentativa, dar Guvernul a renuntat pana lau urma sa mai vanda cel putin vreo 2-3 ani. Si tocmai facatura..a inceput descarcare la TEL de la 22 la 17..si colac peste pupaza apare si recomandarea de vanzare Tradeville.

      Aici miroase a manipulare si vine tocmai de la Bucuresti ! Oare de ce nu s-a autosesizat inca DIICOT si CNVM ?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb