Virusul Zika este pe cale să se transforme în "personajul principal" negativ al acestui început de an. Veştile proaste vin în valuri, tot mai multe oficialităţi încearcă să se mobilizeze, pe alocuri lăsând impresia că intenţionează să "tragă cu tunul după ţânţari" . Pe de altă parte apar şi voci care consideră că şi acest caz reprezintă doar o piesă dintr-un puzzle al manipulării mai amplu.
Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, a anunţat că săptămâna viitoare, pe 2 februarie, la Montevideo (Uruguay), va avea loc o reuniune a miniştrilor sănătăţii ai ţărilor MERCOSUR (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela) pentru a configura un plan de luptă împotriva virusului Zika: "Am propus ca guvernele noastre să se unească într-o cooperare pentru combaterea virusului Zika. Ştim că cea mai bună formă de cooperare este de a împărtăşi cele mai bune practici în combaterea virusului cu cele mai bune tehnologii. Majoritatea ţărilor folosesc un model de luptă împotriva virusului bazat pe intervenţia forţelor armate, alertarea şi conştientizarea populaţiei, cum se întâmplă în Brazilia. Obiectivul este eradicarea fizică a ţânţarului din apele stătute care favorizează proliferarea larvelor acestei insecte." Virusul a izbucnit în nordul Braziliei şi este transmis de ţânţarul Aedes aegypti, iar autorităţile cred că numărul mare de nou-născuţi cu cavitatea craniană mişcorată - microcefalie - poate fi atribuit infecţiilor cu Zika suferite de femeile însărcinate. Guvernul brazilian are în plan desfăşurarea a 220.000 de soldaţi, pe 13 februarie, într-o operaţiune care se va avea loc din casă în casă, în zonele afectate de ţânţari. Pe de altă parte, conform agenţiei EFE, citată de Agerpres, milioane de ţânţari modificaţi genetic sunt folosiţi, experimental într-un proiect pilot, în oraşul brazilian Piracicaba, pentru a combate ţânţarul Aedes aegypti. Ţânţarii modificaţi genetic, creaţi de compania britanică Oxitec, se împerechează în libertate cu femelele sălbatice şi transmit o "genă letală" urmaşilor lor, astfel încât ţânţarii din noua generaţie mor înainte de a deveni adulţi.
Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuţă, iar numele îi vine de la cel al unei păduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, dar abia acum acest virus a reuşit să alarmeze o lume întreagă. O declaraţie care alimentează suspiciunile a dat şi ministrul Sănătăţii din Brazilia, Marcelo Castro: "Insectele astea sunt în Brazilia de 30 de ani, dar nu am fost capabili să le eliminăm". În Brazilia, pe mai multe site-uri şi forumuri publice, se vorbeşte că există o legătură directă între acest virus, Jocurile Olimpice şi turism şi că nimic nu este întâmplător. O explicaţie medicală legată de reapariţia virusului Zika ar putea fi aceea a scăderii imunităţii persoanelor din zonele în care se manifestă acum.
Isteria "Zika" se întinde şi în Europa. Autorităţile britanice au anunţat infectarea cu virusul Zika a trei turişti britanici care au călătorit în America de Sud. Agenţia de sănătate publică a Marii Britanii a transmis că cele trei cazuri au fost depistate la persoane care au călătorit în Columbia, Surinam şi Guyana. În Danemarca, virusul a fost depistat la un tânăr care a călătorit în America de Sud şi Centrală, iar în Elveţia au fost raportate două cazuri de contaminare la persoane care s-au întors din Haiti şi Columbia. Cazuri au fost raportate şi în Italia, Olanda şi Portugalia.
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat la sediul Comitetului Olimpic Grec că este convins că în ciuda tuturor crizelor, atât financiare, cât şi medicale, Olimpiada de anul acesta va fi un succes: "Suntem, după cum ştiţi, cu şase luni înaintea Jocurilor Olimpice şi este cea mai dificilă perioadă de pregătire a competiţiei. Există tot felul de lucruri mărunte de făcut şi, desigur, situaţia este asemănătoare în orice ţară, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru brazilieni. Dacă ţinem cont de circumstanţele în care prietenii noştri brazilieni sunt nevoiţi să lucreze, ţara lor fiind într-o situaţie de criză, putem aştepta cu nerăbdare deschiderea competiţiei, pentru a fi copleşiţi de pasiunea gazdelor noastre din Brazilia." Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro vor avea loc în perioada 5-21 august.