Traian Băsescu a intrat în campania electorală pentru locale

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 21 ianuarie 2016

Traian Băsescu a intrat în campania electorală pentru locale

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa noului PNL, din care fac parte şi foştii săi colaboratori din PDL, pe care îl acuză că încearcă să jongleze cu regulile legate de alegerea edililor în funcţie de interesele de moment. În politica autohtonă se spune că atacurile cele mai devastatoare vin din partea foştilor aliaţi. Trebuie însă precizat că în ultimii 25 de ani au existat aproape toate combinaţiile posibile în materie de alianţe.

Traian Băsescu s-a arătat deranjat de solicitarea liberalilor adresată Guvernului prin care se cerea o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, postând pe contul său de facebook următorul mesaj : "Despre neputincioşi în politică. Atunci când liberalii, în comisia condusă de PNL-istul Mihai Voicu şi ulterior în plenul parlamentului, au votat alături de PSD alegerea primarilor dintr-un singur tur, le-a părut că s-au pricopsit politic. Atunci când din programul Guvernului Cioloş au scos emiterea legii pentru alegerea primarilor în două tururi, de asemenea au votat programul cu multă veselie tot alături de PSD. Acum, când au constatat că protejatul lor, al lui Iohannis şi al lui Hellvig nu are şanse să câştige Primăria Capitalei, vor să se revină la două tururi pentru alegerea primarilor. Eu nu spun că nu este corectă alegerea primarilor din două tururi. Dimpotrivă, susţin că alegerea primarilor dintr-un singur tur este un experiment greşit făcut în timpul mandatului meu şi care trebuia corectat. Dar revenirea liberalilor asupra subiectului, după ce acum câteva săptămîni au votat alături de PSD actuala lege electorală, dar şi programul Guvernului Cioloş, nu înseamnă nimic altceva decât neputinţă şi disperare pe care liderii PNL încearcă să le salveze prin propagandă mincinoasă făcută împotriva propriilor aranjamente cu PSD. Oricum, Hellvig şi Iohannis nu-l pot face primar pe Buşoi nici în două tururi. Poate se încearcă şi cu Predoiu pentru că el este tot timpul încălzit şi pregătit... să fie numit". Traian Băsescu lasă impresia că deja "îşi face încălzirea" pentru campania electorală pentru alegerile locale.

Premierul Dacian Cioloş a refuzat propunerea PNL de a modifica legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă, precizând că legea a fost rezultatul unei înţelegeri între PSD şi PNL şi a precizat că e nedemocratic ca Executivul să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică:" Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern independent, care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică". Pe această temă s-a exprimat şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: "Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două, spune că trebuie să fie corecte, libere şi periodice. (...)Comisia de la Veneţia a spus, e o recomandare, că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi am preluat asta, şi am scris în decizii, dar până ieri nimeni nu a văzut asta".

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a arătat surprinsă de refuzul premierului, dar susţine că va încerca să-l convingă pe Dacian Cioloş să aprobe introducerea a două tururi de scrutin la alegerea primarilor, iar în cazul în care nu va reuşi, poate va face acest lucru societatea civilă. În mai 2015, proiectul de lege privind alegerile locale a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur. În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii vor fi cei care vor constata încetarea mandatului fără să mai fie nevoie, ca până acum, de votul consilierilor. La vremea respectivă reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce liderii PNL au declarat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. draga domnule Comandant,

    deoarece el este cel mai indicat pentru functie, semnand ca primarul rapoartele financiare si astfel ajungand in situatia penibila ca nici macar propria banca pe care a cumparat-o, BCR, nu este in stare sa stie ca are sediul la Bukarest si nu la Chisinau. Daca le incurca precum DPA si mentiona in loc de Bucuresti Budapesta mai intelegeam. Insa intr-un raport financiar, de fapt in mai multe, sa faci asemenea penibilitati este jenant ...De aceea va rog candidati la primarie , castigati si apoi il delegati pe domnul Treichl sa se ocupe :-)  

    1. Hehe

      desi at avea o scuza. Fiindca u sitem in Schengen e IN ESENTA IDENTIC sa ai o participatie majoritara la Chisinau sau la Bucuresti. Cum zice NEA Vasilescu. Pietele e libere....

    Societatea nu produce ceva nou?

    Tataie lasa-ne.

    in putinul meu talent de critic politic consider ca a-ti fost cel mai de folos presedinte pt Romania de dupa Revolutie. in linii mari nu am ce sa va reprosez dar am totusi o dilema. nu inteleg cum puteti fi asa credul cu "ciuma" blonda. o tot protejati de parca ar fi cel putin amanta dvs, asta nu m-ar deranja f mult dar daca nu e asa inseamna ca a-ti fost complice cand s-a bagat degetul in "borcanul cu miere". asa sa fie? ...sau ma insel. acum strigati la PNL. ce sa facem? sa va credem?

    Un ticalos mizerabil! Un porc! A patronat un jaf cum rar i-a mai fost dat Romaniei sa suporte.

    Porcule!

    Si in loc sa fie in haine vargate si cu ghiulele la picioare, aiureaza ce si cum. 

    1. I se ridica suvita!

      si cand a vazut ca actionar la BCR e o firma care a fost radiata normal ca nu iti este indiferent. Insa observi degetul aratator cum se ridica si intreaba: Spuneti-ne si noua domnule Treichl cum e cu actionaru ala de la Chisinau? I bini schie faceti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb