Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că finalizarea actualui acord cu Fonul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE) este extrem de importantă pentru consolidarea credibilităţii României, el exprimându-se şi în favoarea încheierii unui nou acord pentru a accelera procesul de convergenţă, care să permită accesul în zona Euro.
Şeful statului a explicat că încheierea unui nou acord cu UE şi cu FMI trebuie să se facă nu pentru bani, ci pentru a accelera procesul de convergenţă, care să permită accesul în zona Euro.
"Finalizarea actualului acord cu FMI, BM şi CE mi se pare extrem de importantă pentru consolidarea credibilităţii României ca stat care nu mai este dispus să revină la împrumuturi pentru asigurarea salariilor şi pensiilor", a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele a declarat, de asemenea, că ţara noastră are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste două procente în acest an.
Referindu-se la situaţia economică a ţării, domnia sa a afirmat că "nava e la cheu, în port sigur", el mulţumind pentru că s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta.
"Am trăit cu toate cele trei guverne şi încerc să dau fiecăruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul naţional deasupra interesului de partid şi practic şi-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al ţării, pentru a da şanse la reluarea dezvoltării, pentru a reda românilor demnitatea. O ţară care împrumută bani de la Fond ca să-şi plătească salariile cu pensiile nu e o ţară cu cea mai bună reputaţie", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că mulţumeşte şi Guvernului Ungureanu pentru că "nu a afectat parcursul de recuperare şi de recuperare a dezechilibrelor, spunând că acelaşi lucru este valabil şi pentru Guvernul Ponta.
"Mi-a fost teamă - şi vă pot spune că asta a fost perioada care mi-a dat încrederea că se poate coabita cu Guvernul Ponta - că acest guvern ar fi putut lua măsuri populiste, excesive, care să strice din nou echilibrele, în perspectiva alegerilor din iarnă. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus contribuţia la atingerea rezultatelor de astăzi", a spus Băsescu.
Acesta a mai afirmat că România a ajuns la stadiul la care nu se mai bate pentru supravieţuire.
"Trebuie să reluăm bătălia pentru creşterea economică durabilă, prin găsirea unui optim între dezvoltarea bazată pe investiţii şi dezvoltarea stimulată de consum. Teoria că stimularea excesivă a consumului este o souţie de creştere economică s-a dovedit a fi falsă. E clar că trebuie găsit optimul de dezvoltare prin investiţii şi un consum optim care să nu ne readucă la situaţia din 2008", a declarat Traian Băsescu.
Băsescu a arătat anterior că, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2012, România înregistrează o datorie publică de 37,8% şi un deficit bugetar de 2,9%.
"Saltul de la 9% la 2,9% este enorm şi nu e niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% şi să-l reducă atât de repede. A fost un efort uriaş pe care l-au făcut românii şi care a arătat că naţiunea română e capabilă de performanţă", a adăugat preşedintele. De altfel, şeful statului le-a mulţumit românilor pentru sacrificiile făcute din anul 2010.
El a precizat că, în acest moment, România revine în parametrii Tratatului de la Maastricht şi redevine o ţară credibilă pe pieţele de capital.
"Acest lucru se datorează în primul rând românilor, care au făcut sacrificii, şi eu le mulţumesc", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a mai explicat că nu România ia decizia de ieşire din procedura de deficit excesiv, ci Comisia Europeană, care, probabil în primele zile ale lunii mai, îşi va exprima punctul de vedere.
Traian Băsescu a amintit evoluţia situaţiei economice a ţării din 2008 şi până în prezent şi argumentele care au dus la măsurile de austeritate anunţate de el în mai 2010 şi aplicate de guvern.
• "Dacă vom trece la a fi subordonaţi baronilor locali, nu vom reuşi să menţinem echilibrele"
Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că ar fi "mare păcat" dacă din motivaţii policianiste va fi dezechilibrată din nou situaţia macroeconomică a ţării, avertizând că, dacă se va trece la subordonarea faţă de baronii locali, cu siguranţă nu se va reuşi menţinerea echilibrelor.
"Ar fi un mare păcat ca din motivaţii politice sau politicianiste să dezechilibrăm din nou situaţia macroeconomică a ţării. Apreciez că este datoria majorităţii parlamentare să protejeze aceste echilibre, să le consolideze, pentru că ele s-au obţinut cu sacrificii din partea populaţiei", a spus Traian Băsescu.
El a adăugat că, dacă se va trece la subordonarea faţă de "baronii locali" şi dacă orice încasare suplimentară la buget va fi dedicată "clientelei de la nivel local", atunci "cu siguranţă" nu se va reuşi menţinerea echilibrelor macroeconomice.
Traian Băsescu a mai precizat că nu are, prin acordul de coabitare cu premierul, nicio abordare în care să dea lecţii Guvernului.
"Guvernul va face ce va crede, cum va considera că e mai bine. În acelaşi timp, cred că am dreptul să mă exprim, fără a da Guvernului indicaţii", a adăugat Băsescu.
Preşedintele a subliniat că "lecţia acestei crize pe care au plătit-o milioane de români pentru că ne-a găsit nepregătiţi (...) trebuie să rămână întipărită în mintea fiecărui om politic".