Traian Băsescu: În acest moment se analizează introducerea unei structuri militare tampon în sudul Libanului

M.M.
Ziarul BURSA #Politică / 31 iulie 2006

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă, la revenirea din vizita oficială efectuată la Washington, că, în acest moment, toate structurile internaţionale - NATO, ONU sau cele pe relaţiile bilaterale - analizează problema introducerii unei structuri militare tampon în sudul Libanului. Şeful statului a anunţat că România nu se angajează încă la nici un efort militar în Liban, atât timp cât nu se va conveni o soluţie la nivel internaţional pentru stabilizarea zonei. Ca urmare, România trebuie să aştepte o decizie internaţională privind o anumită soluţie pentru situaţia conflictuală din Orientul Apropiat, citat de Rompres.

"Nici eu, nici şeful Statului Major General, Eugen Bădălan, nu am angajat România într-o astfel de acţiune", a declarat şeful statului. În context, preşedintele consideră că tot o rezoluţie a ONU trebuie să fie cea care să fie implementată pentru rezolvarea situaţiei din Liban şi nu o soluţie a NATO sau a altor organisme internaţionale. "Am prefera o decizie a Consiliului de Securitate al ONU. O decizie NATO ar putea fi aplicată doar 6-7 luni, iar cel care poate lua rapid o decizie pentru stabilizarea şi securizarea zonei este Consiliul de Securitate al ONU", a afirmat Traian Băsescu.

Situaţia generată de războiul dintre Israel şi trupele Hezbollah a constituit unul dintre subiectele abordate în cadrul întrevederilor la nivel înalt avute de Traian Băsescu la Washington în cele trei zile ale vizitei oficiale efectuate la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush.

Traian Băsescu a subliniat că ţara noastră recunoaşte fără echivoc dreptul Israelului la securitate, România fiind direct interesată de ceea ce se întâmplă în zonă, mai ales ca urmare a numărului mare de cetăţeni români aflaţi acolo şi a precizat că "România îşi face datoria la potenţialul angajat". El a reiterat faptul că ţara noastră rămâne consecventă angajamentelor asumate, dar consideră că deocamdată aceste angajamente au fost acoperite.

De asemenea, Traian Băses-cu a susţinut în discuţiile cu oficialii americani necesitatea declanşării procedurilor pentru ca românii să aibă dreptul de circulaţie fără viză în SUA, accentuând faptul că cetăţenii ţării noastre nu mai privesc Statele Unite ca pe un loc de imigraţie ilegală, ci ca pe o ţară în care doresc să studieze, mai ales. Aceas-tă idee a fost subliniată şi în cadrul întâlnirii pe care şeful statului român a avut-o cu reprezentanţii comunităţii româneşti de la Washington înaintea plecării spre România.

"Nu mai există nici un dubiu că România va fi membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Instituţiile statului român au făcut ce trebuia pentru ca România să nu rateze această şansă", le-a transmis Traian Băsescu românilor de peste Ocean.

"Avem nevoie de vize ca să putem călători şi nu să ocupăm locurile de muncă ale americanilor. Fac un apel la dumneavoastră, românii din SUA, să fiţi suporterul nostru în a obţine dreptul celor 22 de milioane de români de a circula liber în Statele Unite cu garanţia că românii nu fac nici un rău SUA", le-a mai transmis şeful statului reprezentanţilor comunităţii româneşti de la Washington.

Preşedintele a subliniat cu acest prilej că, indiferent cât de multe discuţii există în România, percepţia despre ţara noastră s-a schimbat imens la nivel internaţional în ultimul an şi jumătate. Totuşi, el a admis şi faptul că "suntem departe" de a avea în România instituţii eficiente, acestea mai fiind încă afectate de birocraţie. În context, după cum a precizat preşedintele Băsescu, obiectivul pentru perioada următoare este legat de reformarea instituţiilor statului român.

Cât priveşte Parteneriatul strategic cu SUA, Traian Băsescu i-a asigurat pe românii americani că nu vor fi puşi în situaţia de a da explicaţii referitoare la poziţia ţării noastre şi asta pentru că România îşi va respecta toate obligaţiile asumate.

Totodată, Traian Băsescu a făcut o prezentare la Camera de Comerţ din Washington a mediului de afaceri din România şi a menţionat în acest context evoluţiile pozitive legate de lupta anticorupţie şi creşterea economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb