România şi Republica Moldova sunt două state independente, pentru că aşa au hotărât "doi criminali", Stalin şi Hitler, a declarat ieri la Chişinău fostul preşedinte Traian Băsescu, întrebându-se retoric cât va continua situaţia şi dacă n-ar fi mai bine să fim uniţi, în contextul agresivităţii Rusiei, scriu surse din presă.
Băsescu a relatat: "Zilele trecute, am sărbătorit 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Astăzi, suntem două state independente, dar noi nu am stabilit acest lucru niciodată, ci a fost hotărât de doi criminali - Stalin şi Hitler - şi consfinţit de Molotov şi Ribbentrop".
Joachim von Ribbentrop şi Veaceslav Molotov, ministrul de Externe al Germaniei naziste, respectiv cel al URSS, au semnat, pe 23 august 1939, pactul de neagresiune între cele două ţări, care, astfel, îşi împărţeau sferele de influenţă în Europa.
Traian Băsescu a continuat: "Oare cât timp vom continua să trăim cum au decis Stalin şi Hitler? Luând în considerare agresivitatea Rusiei din ultimii doi ani, poate cel mai bun lucru pentru românii de pe cele două maluri ale Prutului este să fie împreună, uniţi? Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem. Poate nu este momentul potrivit să cutezăm a gândi la unirea dintre cele două ţări. Dar cu certitudine este momentul să ne gândim la alternative".
Fostul preşedinte a mai spus că există şi soluţia de a merge împreună în Uniunea Europeană.
"Trebuie să ne gândim care este soluţia cea mai bună pentru garantarea propriei noastre securităţi, luând în considerare evoluţiile din regiunea Mării Negre, care a devenit în ultimul timp una dintre zonele cele mai tensionate din lume", a menţionat Băsescu.
Afirmaţiile au fost făcute la ceremonia de acordare a Ordinului "Ştefan cel Mare".
Ieri, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a înmânat lui Traian Băsescu, la Reşedinţa de stat, Ordinul "Ştefan cel Mare", "în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice".
1. Conferinta de la Yalta, parca...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 03.04.2015, 12:24)
Sincer, ma cutremur cum de un presedinte poate spune asa ceva... Din cate am citit eu, la Conferinta de la Yalta s-au impartit sferele de influenta intre SUA, Rusia si Marea Britanie, tarile care au reusit sa invinga Germania in cel de-al doilea razboi mondial. Deci, 2 din 3 state au decis granitele de acum cativa ani si deci sferele de influenta. Intre timp, tot cele 2 din 3 au decis alte lucruri, alaturandu-se lor si struto-camila numita Uniunea Europeana, care de fapt este o imensa piata de desfacere a Germaniei refacute si pe langa a unor tari mai putin dezvoltate ca Franta, Belgia, Italia, Austria, etc., adica alte lucruri fiind refacerea granitelor si apropierea puterii militare NATO de granitele Rusiei. Deci, din cate am observat eu, pare ca NATO este putin agresiva, UE la fel, iar Rusia incearca sa mentina oarecum tamponul de tari intre ea si marele rival NATO. Acum, daca dl.Basescu sustine altceva decat istoria, atunci sa-mi ierte prostia si concluzia, dar prefer faptele in locul vorbelor. Iar refacerea granitelor a dus intotdeauna la razboi, nu? La fel ca si nerespectarea unor tratate mai vechi, in special a celor rezultate in urma unor evenimente de natura mondiala. Deci, nerespectarea tratatului de la Yalta a dus la diverse razboaie prin Europa. Iar faptul ca noi ne-am trezit sa vrem inapoi Republica Moldova e o provocare a aceluiasi tratat. De ce facem noi prostiile acestea, in loc sa ne dezvoltam frumos ca Cehia, Ungaria, Polonia si mai de curand, Bulgaria? Pentru ca suntem niste prostiti (nu prosti) si pentru ca refuzam cu ipocrizie adevarurile legate de "revolutie", de administrarea ulterioara facuta de niste fosti comunisti transformati in hoti, impreuna cu niste ofiteri de servicii secrete increzuti si lipsiti de personalitate, dar hamesiti dupa inavutire si putere. Si cand nu vom mai fi ipocriti, atunci vom fi intelepti, vom lasa problemele omenirii la o parte si ne vom ocupa de problemele cetatenesti ale noastre, de zi cu zi, respectand poate principiile universale economico-financiare si aleganduse o scara de valori umane reale si nu artificiale, ca in prezent.