• Procesul a fost amînat pentru luna martie
Preşedintele Traian Băsescu nu s-a prezentat, ieri, la judecarea dosarului "Flota", în care figurează ca inculpat. Procesul a început la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cu o amînare, completul de judecată fixînd următorul termen pentru data de 16 martie, în urma cererilor venite din partea unora dintre inculpaţi, care, fie nu aveau apărător, fie au absentat. Şeful statului a fost reprezentat de avocatul Dan Apostol. Acesta a declarat în faţa instanţei că este de acord cu solicitările de amînare a judecării cauzei, precum şi cu poziţia exprimată de procurorul de şedinţă, potrivit căreia toate eventualele excepţii trebuie ridicate numai după ce fiecare inculpat este asistat de un apărător. Ulterior, la insistenţele ziariştilor, Dan Apostol a spus că "decizia instanţei de a amîna cauza este absolut corectă şi legală", la fel ca şi solicitările exprimate în acest sens de unii dintre inculpaţi. El a adăugat că, la termenul din luna martie, dacă va fi îndeplinit cadrul procesual, va pune în discuţia părţilor implicate în proces, eventualele excepţii pe care le-ar putea avea preşedintele Traian Băsescu. Întrebat despre ce excepţii este vorba, Dan Apostol a răspuns: "Eu mă abţin de la orice declaraţie pînă la termenul viitor, pentru că nu vreau să fac nici o afirmaţie care ar putea fi interpretată ca o încercare de influenţare a instanţei". Apărătorul lui Traian Băsescu a mai precizat că are "deplină încredere" în instanţa supremă.
• Prejudiciul depăşeşte 300 de milioane de dolari
Rechizitoriul, compus din 192 de volume însumînd 48.769 de file, a fost definitivat de Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) în primăvara anului trecut, semnat de procurorii Vasile Drăghici şi Ioan Oţel şi contrasemnat de procurorul general adjunct al PNA Gheorghe Şuhan. Obiectul dosarului îl constituie cedarea întregii flote maritime compuse din 16 petroliere şi mineraliere, aparţinînd Societăţii Comerciale pe acţiuni Compania de Navigaţie Maritimă (CNM) "Petromin" SA Constanţa (navele constituiau capitalul social iniţial subscris şi vărsat în întregime de statul român, în calitate de acţionar unic al companiei menţionate - n.r.) către firma norvegiană "Torvald Klaveness". Ambarcaţiunile făcuseră iniţial parte din totalul de 89 de vase care, în urma desfiinţării Întreprinderii de exploatare a flotei maritime Navrom Constanţa, în anul 1990, au fost transferate pentru exploatare în patrimoniul CNM "Petromin" SA. Cele 16 nave erau angajate în relaţii de asociere cu societatea norvegiană anterior menţionată. Potrivit rechizitoriului, cedarea vapoarelor a însemnat practic "pierderea totală a navelor şi înregistrarea altor pagube care totalizează, conform expertizei tehnico-maritime şi financiar contabile, 324.514.683,80 dolari SUA, echivalentul a circa 1.027.008.955.524 de lei". Procurorii anticorupţie susţin că infracţiunile s-ar fi produs începînd cu primăvara anului 1991 şi pînă în 1992. În dosar mai sînt judecate încă 79 de persoane, printre care alţi doi foşti miniştri ai transporturilor, Aurel Novac (martie 1994 - decembrie 1996) şi Paul Teodoru (noiembrie 1992 - martie 1994).
• Capetele de acuzare împotriva preşedintelui
În dosarul cunoscut sub numele de "Flota", Traian Băsescu este judecat pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi delapidare. Procurorii anticorupţie susţin că actualul şef al statului ar fi comis aceste ilegalităţi în calitate de ministru al transporturilor (în perioadele mai 1991 - noiembrie 1992 şi 1997 - iulie 2000), director general al Inspectoratului de Stat al Navigaţiei Civile (1989 - 1990), subsecretar de stat şi şef al Departamentului transporturi navale din Ministerul Transporturilor (1990 - aprilie 1991), şi în calitate de preşedinte al Comitetului Director al "Petrklav" Inc. Bahamas (iulie 1991 - octombrie 1992).