Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor a primit o petiţie din partea Transcarpat Sportours International SRL, societate comercială ce desfăşoară operaţiuni cu armament, în care reclamă o "atitudine superficială" a Comisiei parlamentare de control a SIE, pe motiv că nu a luat măsuri faţă de presupuse "acţiuni ilegale" ale Serviciului, potrivit Mediafax.
Comisia de abuzuri a trimis această petiţie la Biroul Permanent al Camerei, care a decis că Birourile Permanente sunt competente să ia o hotărâre în privinţa acestui caz.
Societatea Transcarpat Sportours International SRL reclamă în petiţie "maniera superficială şi dezinteresată în care Comisia SIE şi-a exercitat atribuţiile ce îi revin", Comisia SIE neluând măsuri faţă de o reclamaţie făcută de societate împotriva unor "acţiuni abuzive şi nelegale ale unor angajaţi ai SIE, prin care au fost prejudiciate interesele comerciale ale firmei".
Societatea a menţionat că SIE i-a îngrădit drepturile de participare la proceduri de achiziţie publică organizate de Serviciul de Informaţii Externe din 2009 şi până în prezent, iar Comisia SIE "a refuzat tacit să-şi exercite atribuţiunile de control" şi nu a luat nicio măsură.
În plângerea societăţii se mai arată că aşteaptă răspuns, în caz contrar va continua demersurile de restabilire a legalităţii pe toate căile legale, inclusiv punând în discuţie publică eficienţa Comisei SIE şi va sesiza forurile europene competente.
În 2013, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Transcarpat Sportours International România, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms Elveţia şi Brugger & Thomet Elveţia cu o amendă totală de circa 2,8 milioane euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei, declanşate din oficiu, privind practica concertată a companiilor de a truca licitaţiile pentru achiziţia produselor din gama «armament de infanterie» şi «aparatură optică» aferentă, în perioada 2005-2007.
Transcarpat Sportours International, din România, a fost sancţionată cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH, din Germania, cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG, din Elveţia, cu 2.860.900 lei (644.347 euro) şi Brugger & Thomet AG, din Elveţia, cu 2.420.300 lei (545.113 euro).