TRANSELECTRICA, DESPRE EVOLUŢIA PIEŢEI INTRAZILNICE: Lichiditatea a crescut semnificativ după cuplarea noastră cu alte 20 de ţări europene

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 noiembrie 2019

Lichiditatea pe piaţa intrazilnică a OPCOM a crescut semnificativ, după cuplarea noastră cu alte 20 de ţări din Europa, a afirmat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, George Vişan, director al Direcţiei Pieţe de Energie, din cadrul Transelectrica.

Potrivit administratorului şi operatorului sistemului electric de transport din ţara noastră, primele livrări de energie electrică în cel de-al doilea val din cadrul soluţiei unice europene de cuplare a pieţelor intrazilnice (SIDC), lansată anul acesta, pe 19 noiembrie, au avut loc cu succes miercuri 20 noiembrie 2019.

Această confirmare urmează încheierii activităţilor de testare şi pregătire derulate de specialişti în ultima perioadă, iar prin implementarea acestui proiect, alte şapte ţări se vor alătura celor paisprezece care funcţionează deja în regim cuplat, mai arată Transelectrica.

Potrivit reprezentanţilor Transelectrica, cuplarea pieţelor de energie reprezintă un deziderat la nivel european,fiind impusă prin legislaţia UE.

În acest sens, operatorul sistemului electric din România a mai transmis: "Operatorii Pieţei de Energie Electrică Desemnaţi (OPEED) şi Operatorii de Transport şi Sistem (OTS) au confirmat lansarea celui de-al doilea val SIDC (Single Intraday Coupling - cunoscut anterior ca XBID), după finalizarea cu succes a perioadei de testare, un efort susţinut al specialiştilor din Transelectrica şi OPCOM, cu sprijinul ANRE în ceea ce priveşte adaptarea reglementărilor. Marcând un alt pas important în direcţia extinderii pieţei unice intrazilnice europene integrate, lansarea a încă două proiecte locale de implementare extinde tranzacţionarea continuă a energiei electrice în următoarele ţări: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovenia. Acestea se alătură ţărilor deja operaţionale SIDC: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia. Un al treilea val de lansare este preconizat până la sfârşitul anului 2020. Se aşteaptă confirmarea cu privire la data la care graniţa Suedia/Polonia se va alătura, acest aspect urmând a fi comunicat ulterior participanţilor la piaţă. Pentru România, conectarea pieţelor intrazilnice creează noi oportunităţi de dezvoltare atât a pieţei de energie electrică, cât şi de producţie pentru sectorul de producere a energiei din surse regenerabile prin tranzacţionarea aproape de momentul livrării energiei produse".

Scopul iniţiativei SIDC este de a creşte eficienţa globală a tranzacţionării pe orizontul de timp intrazilnic, ceea ce contribuie la creşterea gradului de securitate în alimentare şi o utilizare mai bună a resurselor de producere a energiei electrice, mai spune compania, potrivit căreia pentru energia tranzacţionată pe această piaţă (n.r. piaţa intrazilnică internă europeană), care este una de corecţie, nu se plătesc tarife de transport, nu există, momentan, costuri de capacitate.

Conform Transelectrica, soluţia SIDC este bazată pe un sistem IT comun cu un registru unic de ordine (SOB), un modul de management al capacităţilor (CMM) şi un modul de transfer tranfrontalier (SM) şi permite ca ordinele introduse de participanţii la piaţă pentru corelarea continuă într-o zonă de ofertare să fie corelate de ordine introduse similar de participanţii la piaţă în orice altă zonă de ofertare din cadrul proiectului, atât timp cât capacitatea de transport este disponibilă.

Soluţia intrazilnică permite atât alocarea explicită pe graniţele Croaţia/Slovenia şi Franţa/Germania (aşa cum a fost solicitat de către autorităţile de reglementare respective) cât şi tranzacţionarea continuă implicită, fiind în concordanţă cu modelul ţintă al UE pentru o piaţă intrazilnică integrată, au mai arătat sursele citate.

Cuplarea intrazilnică la nivel european este o componentă esenţială pentru finalizarea pieţei interne europene de energie, iar odată cu creşterea cotei de producere de energie intermitentă în mixul de producere european, conectarea pieţelor intrazilnice prin tranzacţionarea transfrontalieră este un instrument din ce în ce mai important pentru ca actorii de pe piaţă să îşi menţină poziţiile echilibrate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb