Acţionarii Transelectrica au aprobat, ieri, modificarea modului de administrare a companiei de la "sistem unitar" la "sistem dualist" şi au avizat modificarea, în consecinţă, a actului constitutiv al societăţii.
Există voci care au contestat trecerea la sistem dualist de conducere pe motiv că va îngreuna procesul de decizie în Transelectrica, societate cu rol strategic în siguranţa sis-temului energetic naţional.
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care a demisionat recent din Consiliul de Administraţie al Transelectrica, ne-a declarat că justificarea şi oportunitatea unei astfel de cereri constă în obligativitatea separării clare a activităţii de administrare de activitatea de control.
Domnia sa neagă că sistemul dualist va îngreuna procesul de decizie, arătând: "În sistemul dualist, avem consiliul de supraveghere şi directorat. Sistemul dualist va asigura un management mai echilibrat pe termen lung pentru Transelectrica. Adică, directorul general va conduce împreună cu alţi directori. Astfel, directorii din companie vor avea drepturi mai apropiate şi vor conduce colectiv, nu sunt toţi sub-ordonaţii unuia. Consiliul de Supraveghere este un echivalent al Consiliului de Administraţie, dar cu atribuţii suplimentare, mai aproape de modelul german".
În adunarea de ieri, acţionarii au decis ca viitorul consiliu de supraveghere să aibă şapte membri, care nu pot fi directori în companie şi nici salariaţi, dar pot fi acţionari. Membrii consiliului de supraveghere vor fi aleşi de acţionari.
Pentru valabilitatea deciziilor, este necesară prezenţa a cel puţin cinci membri ai Consiliului de Supraveghere. Hotărârile Consiliului se iau cu majoritatea voturilor membrilor. Consiliul va numi, cu majoritatea voturilor membrilor săi, persoanele care vor face parte din directorat.
Printre atribuţiile Consiliului de Supraveghere se numără aprobarea bugetului Transelectrica, verificarea situaţiilor financiare, aprobarea planului de management, controlarea modului în care directoratul conduce societatea.
Consiliul de Supraveghere va aproba toate contractele Transelectrica peste 5 milioane de euro pentru achiziţii produse, servicii şi lucrări, directoratul având doar competenţă de avizare. În cadrul contractelor de transport, serviciilor de sistem şi pieţei angro, Consiliul de Supraveghere aproba tot ce trece de suma de zece milioane de euro.
Creditele de peste 50 milioane de euro sunt aprobate tot de Consiliul de Supraveghere, directoratul având competenţe pentru sume mai mici decât acest nivel.