Acţionarii Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de transport gaze, au aprobat în adunarea de ieri distribuirea sumei de 182,14 milioane de lei ca dividende, echivalentul a 52% din profitul anului trecut de 348,26 milione de lei, potrivit raportului cu deciziile AGA remis operatorului pieţei noastre de capital.
Dividendul pe acţiune este de 15,47 lei, care la cotaţia TGN de vineri, 24 aprilie, de 259 de lei, oferă un randament brut de 6%. Din suma rămasă, 166,11 milioane de lei va intra în contul surselor proprii de finanţare, în timp ce suma 15,88 milioane de lei va merge pentru participarea salariaţilor la profit. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 26 iunie (implicit data ex-dividend este 25 iunie), în timp ce plăţile vor începe din data de 17 iulie a acestui an.
Pe lângă repartizarea profitului de anului trecut, acţionarii Transgaz au mai aprobat aderarea companiei, în calitate de membru asociat, la Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR). În relaţia cu ARIR, acţionarii au mandatat pe Elisabeta Ghidiu, directorul departamentului Strategie şi Management Corporativ al TGN, respectiv pe Lacramioara Ciolpan, şef Serviciu Relaţii cu Investitorii.
De asemenea, cu 77% din numărul total de voturi exprimate, acţionarii au votat să nu se ia act de Raportul Comitetului Consultativ de Nominalizare şi Remunerare cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor in cursul anului financiar 2019.
Decizia în speţă anulează practic plata componentei variabile ce alcătuieşte, împreună cu remuneraţia fixă, venitul conducerii. Plata componentei variabile, ce se ridică la 377.500 de euro brut/an (peste 1 milion de lei) în cazul directorului general de exemplu, se face după aprobarea AGA a situaţiilor financiare şi după ce se ia act de raportul anual al Comitetului Consultativ de Nominalizare şi Remunerare. Suma totală a componentei variabile se ridica la un total 1,5 milioane de lei - 1 mil. lei director general, 0,1 mil. lei director economic plus 87.610 lei pentru cei patru membri neexecutivi ai managementului.
Transgaz Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din transportatorul de gaze naturale, care are o valoare de piaţă la BVB de 3,05 miliarde de lei.