Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, printr-un comunicat de presă, reluarea protestelor de stradă, joi, 21 martie 2019, dacă Guvernul nu va promova ordonaţa de urgenţă promisă în urmă cu trei săptămâni pentru combaterea pirateriei în transportul rutier de persoane.
Conform comunicatului COTAR, peste 5000 de autovehicule ar urma să blocheze traficul din centrul Capitalei la protestul ce va avea loc mâine.
Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR a declarat: "Coloana se va forma din faţa Guvernului, până la Casa Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în Bucureşti, cât şi pe drumurile naţionale, de unde vor veni coloane de maşini din toate regiunile. Dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată de noi, transportatorii rutieri autorizaţi de persoane, vom organiza un miting de amploare în fiecare săptămână, în perioada următoare, când vor bloca Bucureştiul cu autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară".
Transportatorii solicită Guvernului să rezolve cu celeritate această situaţie şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, aşa cum sunt excluşi falşii medici, falşii preoţi sau falşii avocaţi, deoarece cei care practică pirateria în transporturi, fără licenţă şi fără autorizaţie, nu sunt altceva decât falşi transportatori de persoane.
Cerinţa lor este ca să fie eliminat din Legea 38/2003 ce reglementează transportul rutier de persoane sintagma "în mod repetat", care a fost introdusă, în anul 2015, la propunerea lui Lucian Şova, cel care a fost anul trecut ministru al Transporturilor.
Membrii COTAR susţin că astfel se va reveni la normalitate şi precizează că, în acest moment, transportul de persoane este deja victima unei campanii de demonizare, ceea ce poate să creeze probleme grave în viitor, deoarece acceptarea pirateriei în taximetrie ar duce la o evaziune fiscală de peste 60 milioane de lei anual.
Primele negocieri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest domeniu au fost purtate de transportatori cu Rovana Plumb, în urmă cu două luni, când aceasta deţinea şi funcţia de ministru interimar al Transporturilor. După numirea actualului ministru de resort, Răzvan Cuc, negocierile au fost reluate, dar nici până acum Ministerul Transporturilor nu a introdus în şedinţele de guvern actul normativ solicitat de transportatorii rutieri de persoane.