• Doi acţionari "Xstrata" se opun preluării
"Glencore International" Plc, cel mai mare trader de materii prime din lume, şi "Xstrata" Plc, al patrulea producător mondial de cupru, au convenit, ieri, să fuzioneze, urmând să dea naştere unei companii cu o valoare de piaţă de 90 de miliarde dolari.
Valoarea tranzacţiei, care va fi realizată în acţiuni, este de 39,1 miliarde lire sterline (62 miliarde dolari) şi reprezintă cea mai mare operaţiune de preluare din sectorul minier.
Preţul conţine un premiu de 15,2% pentru acţionarii "Xstrata", comparativ cu preţul înregistrat de titlurile companiei miniere la data de 1 februarie, înainte de dezvăluirea informaţiilor privitoare la o posibilă fuziune a celor două societăţi.
"Glencore", care deţine 34% din "Xstrata", a oferit 2,8 acţiuni noi pentru fiecare titlu al producătorului de cupru.
După fuziune, acţionarii "Xstrata" (alţii decât "Glencore") vor deţine 45% din noul grup, care se va numi "Glencore Xstrata International" Plc.
Directorul executiv al "Xstrata", Mick Davis, va avea aceeaşi funcţie în cadrul noului grup combinat, iar cel al "Glencore", Ivan Glasenberg, va fi preşedinte - director executiv adjunct.
"Fuziunea dintre Glencore şi Xstrata oferă o oportunitate unică pentru crearea unui nou model de afaceri în industria noastră", a declarat Mick Davis, adăugând: "Este o mişcare logică pentru două afaceri complementare".
Noul grup creat de cele două companii elveţiene va deveni cel mai mare exportator de cărbune pentru termocentrale şi cel mai mare producător de cupru, urmând să concureze cu liderii din sectorul minier mondial, precum "BHP Billiton" şi "Rio Tinto".
De menţionat că doi dintre acţionarii de top ai "Xstrata" au anunţat, ieri, că vor vota împotriva fuziunii cu "Glencore". "Standard Life Invest-ments", al patrulea mare investitor în "Xstrata", şi "Schroders" au informat că preţul oferit de "Glencore" le subevaluează participaţiile. Cei doi acţionari deţin, împreună, 3,6% din "Xstrata".
"Glencore" a luat fiinţă în 1974, deţine mine, fabrici, porturi şi depozite de materii prime, are 2.800 de angajaţi la diviziile de marketing din 40 de state şi circa 54.800 la diviziile industriale din peste 30 de ţări.
"Xstrata" a fost înfiinţată sub denumirea de "Sudelektra" AG, în 1926. Compania elveţiană de investiţii în infrastructură, care şi-a schimbat numele în "Xstrata" în 1999, are 70.000 de angajaţi în 20 de ţări.
•
Profitul net combinat ale "Xstrata" şi "Glencore" va fi de circa 11,2 miliarde dolari în 2012, potrivit estimărilor "Credit Suisse Group".