"Lloyds TSB Group" Plc cumpără HBOS Plc pentru 12,2 miliarde de lire sterline (22,2 miliarde de dolari), după ce, în ultima săptămână, HBOS - cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a pierdut jumătate din valoarea sa de piaţă.
"Lloyds TSB" va plăti 232 pence în numerar pentru fiecare acţiune HBOS, cu 58% mai mult decât preţul de închidere înregistrat de titlurile creditorului ipotecar la data de 17 septembrie, pe piaţa din Londra.
În urma tranzacţiei, "HBOS va fi unul dintre cei mai puternici furnizori de credite imobiliare din Marea Britanie, în condiţiile în care băncile se confruntă cu niveluri foarte ridicate de volatilitate", a declarat preşedintele HBOS, Dennis Stevenson.
HBOS a fost afectată de o criză de lichidităţi, ceea ce l-a determinat pe premierul Gordon Brown să discute soarta HBOS cu preşedintele "Lloyds TSB", Victor Blank, spun surse apropiate discuţiilor, citate de agenţiile de presă străine.
Directorul executiv al "Lloyds TSB", Eric Daniels, va conduce entitatea nou creată în urma tranzacţiei, iar Victor Blank va fi preşedinte. Împreună, "Lloyds TSB" şi HBOS vor controla 28% din piaţa creditelor ipotecare din Marea Britanie şi o reţea de consumer banking cu peste 3.300 de sucursale. Ambele societăţi obţin peste 70% din vânzări pe plan local. Noua entitate va avea un plus de un miliard de lire sterline - profituri brute în 2011.
Acţionarii instituţionali ai HBOS au ameninţat că se vor opune afacerii cu "Lloyds TSB", potrivit Daily Telegraph.
HBOS a luat fiinţă în 2001, prin fuziunea dintre "Halifax" Plc şi "Bank of Scotland", operaţiune cu o valoare de 9,7 miliarde de lire sterline. Banca are 72.000 de salariaţi în Marea Britanie, iar "Lloyds TSB" - circa 58.000.
"Bank of China" cumpără 20% din "Rothschild Banque"
"Bank of China" Ltd., a treia bancă din China (după valoarea de piaţă), va cumpăra 20% din "La Compagnie Financiere Edmond De Rothschild Banque", pentru 236 milioane de euro (342 milioane de dolari).
"Edmond de Rothschild Banque", divizia franceză a "LCF Rothschild Group", anunţa, în iunie, că ia în calcul vânzarea unei participaţii către un partener chinez sau indian, urmărind să se extindă în Asia. Societatea avea în administrare active de 32 de miliarde de euro (46,2 miliarde de dolari) la finele lui 2007. "Edmond de Rothschild Asset Management" se numără printre administratorii internaţionali de fonduri care şi-au lansat recent operaţiunile în Asia. (A.V. )