TRĂSNĂILE Banca elveţiană UBS, reacţie ostilă faţă de Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 august 2012

Banca elveţiană UBS, reacţie ostilă faţă de Hidroelectrica

Forţa majoră intră în vigoare de astăzi

Banca elveţiană UBS a avut o reacţie ostilă şi neconstructivă faţă de Hidroelectrica, după intrarea în insolvenţă, motiv pentru care contractul a fost denunţat. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, nu a dorit să ofere mai multe detalii pe acest subiect.

Potrivit raportului de activitate al Hidroeelectrica în 2011, UBS AG a creditat compania cu suma totală de 29,27 milioane franci elveţieni. Soldul acestui credit la 31 decembrie 2011 era de 2,7 milioane lei (garantat de Ministerul Finanţelor).

Din declaraţia succintă de ieri a domnului Borza reiese că banca fie a dorit plata anticipată a soldului, fie a solicitat garanţii suplimentare. Cert este că, în iulie, Hidroelectrica a plătit băncilor creditoare 31 milioane de euro. Administratorul judiciar susţine că rambursările creditelor în august sunt de 8,7 milioane de euro şi în septembrie de circa 14 milioane de euro.

Remus Borza afirmă că restul de zece instituţii creditoare ale Hidroelectrica vor primi scrisori de garanţie de la EximBank, cel mai probabil, la finele lunii august. Domnul Borza a declarat, ieri: "Hidroelectrica a fost şi continuă să fie un client foarte bun pentru bănci. Sigur că există o stare de disconfort a băncilor, dar relaţia pe care o avem cu cele zece instituţii finanţatoare este una constructivă şi total transparentă. Avem întâlniri săptămânale cu băncile în care prezentăm situaţia veniturilor şi a cash-flow-lui astfel încât să le asigurăm că nu există niciun risc pe expunerea lor".

Hidroelectrica are datorii totale de aproximativ un miliard de euro (pes-te jumătate sunt către bănci). Astăzi este ultima zi de înregistrare a creanţelor în cadrul procesului de insolvenţă. Din creanţele totale ale producătorului de energie, datoriile pe termen lung către bănci sunt de circa 340 milioane euro (1,5 miliarde lei).

Insolvenţa va dura mai mult de un an

Insolvenţa Hidroelectrica va dura mai mult de un an, estimează Remus Borza, deşi guvernanţii îşi doresc ca ieşirea din acest proces să aibă loc în toamna acestui an. Domnul Borza a explicat: "Compania va produce, în acest an, doar 13 TWh, fiind cea mai slabă producţie hidro din istorie. Seceta din 2011 care s-a prelungit şi în acest an afectează grav rezultatele companiei. Cred că cel mai probabil Hidroelectrica va fi în pierdere în acest an, veniturile estimate fiind de doar 2 miliarde de lei faţă de cele 3,8 miliarde lei aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli".

Hidroelectrica a denunţat contracte bilaterale directe încheiate, în perioada 2002-2004, cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT Româ-nia şi Energy Holding, însumând o cantitate de 6.500 GWh anual.

Hidroelectrica are de recuperat de la Euro-PEC suma de 37 milioane lei pentru energia livrată în prima jumătate a anului. Ieri, Remus Borza a anunţat semnarea unui acord cu Euro-PEC pentru recuperarea acestei sume în 11 luni.

Contractele cu Electromagnetica, Elsid Titu şi Electrocarbon au fost renegociate la un preţ foarte aproape de 200 de lei/MWh. Dis-cuţiile cu Alro se vor încheia mâine, estimează Remus Borza, pentru un preţ semnificativ mai mare decât cel aplicat în prezent.

Forţa majoră intră în vigoare de astăzi

Camera de Comerţ şi Industrie a României a emis "Avize de existenţă a cazului de forţă majoră" în toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de Hidroelectrica SA. Potrivit declaraţiilor lui Remus Borza, clauza de forţă majoră va deveni efectivă pentru toate cele 23 de contracte ale societăţii, începând cu data de astăzi. Pentru contractele încheiate pe OPCOM la 31 iulie 2012 şi care intră în vigoare în 10 august 2012, a fost depusă documentaţia pentru obţinerea avizelor de forţă majoră, susţine domnia sa.

Întrebat de ce a mai licitat Hidroelectrica energie pe OPCOM (o cantitate totală de circa 100.000 MWh, cu plata în avans), adminis-tratorul judiciar al companiei a răs-puns că licitaţiile au vizat un procent foarte mic din producţia prog-nozată şi că speră ca forţa majoră să fie ridicată în octombrie, iar cantităţile nelivrate în cadrul acestor contracte să fie furnizate până la finalul anului.

În urma aplicării forţei majore, Hidroelectrica va reduce livrările de energie proporţional cu producţia efectivă, fără a mai fi nevoită să cumpere energie scumpă de la unităţile termo, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. În cadrul contractelor, livrările vor scădea, astfel, cu 10-30%, a mai spus domnul Borza.

Declaraţiile de ieri ale administratorului judiciar al Hidroelectrica SA contrazic pe cele ale administratorului special - Remus Vulpescu, care a declarat că forţa majoră nu se va aplica şi contractelor licitate pe OPCOM, întrucât compania ştia de secetă în momentul în care a vândut energia.

Hidroelectrica SA a fost obligată să activeze clauza de forţă majoră, din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre şi pe principalele râuri interioare, având în vedere şi prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni. Luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 60 de ani şi valori hidrologice scăzute în toate sectoarele amenajate ale Hidroelectrica.

Faţă de producţia bugetată pentru luna august 2012, de 1100 GWh, Hidroelectrica va realiza, în actualele condiţii hidrologice, o producţie de doar 700 GWh, reprezentând un minim istoric de la înfiinţarea societăţii până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb