România se situa pe penultimul loc din Uniunea Europeană (UE) în funcţie de accesul populaţiei la internet în primul trimestru, cu doar 30% din gospodăriile româneşti conectate la internet, ceea ce reprezintă jumătate din media la nivel comunitar, potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat. Doar 13% dintre gos-podăriile româneşti aveau acces la internet prin broadband (conexiune de mare viteză în bandă largă).
Românii au declarat că au folosit internetul ca să citească presa online (14%), să afle informaţii legate de sănătate (11%) şi să interacţioneze cu autorităţile publice (9%). Doar 2% din respondenţii din România ai studiului realizat de biroul european de statistică au răspuns că au fost interesaţi de internet banking.
Bulgarii aveau în primele trei luni din acest an cel mai scăzut grad de conectare la internet (doar 25% din gospodării având acces). La polul opus se situau Olanda şi Suedia, unde 86%, respectiv 84% din gos-podării aveau conexiune la internet, cea mai mare parte fiind prin broadband.
În UE, 60% din populaţie avea acces la internet în perioada ianuarie - martie, în creştere faţă de 54% din gos-podării în primele trei luni ale anului trecut, în timp ce 48% avea conexiune broadband faţă de 42% în 2007.
Circa o treime (32%) din cetăţenii UE au declarat că în primul trimes-tru au folosit internetul pentru a afla informaţii turistice, iar aproape 30% - pentru internet banking, interacţiunea cu autorităţile publice şi pentru a afla informaţii despre sănătate. Un sfert au citit presa online ori şi-au comandat bunuri sau servicii de pe internet, iar 15% au căutat slubje sau au aplicat pentru un loc de muncă pe internet.
Datele din sondaj acoperă primele trei luni din 2008, în toate statele membre, iar respondenţii aveau vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani.