Trei motive pentru care ţări din întreaga lume vor să renunţe la dolar

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2023

Trei motive pentru care ţări din întreaga lume vor să renunţe la dolar

Circa 60% din rezervele internaţionale sunt deţinute în active denominate în moneda americană, conform FMI

Dolarul a fost moneda de rezervă a lumii începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, dar climatul politic şi economic actual îi diluează încet supremaţia, scrie Business Insider.

Conform Fondului Monetar Internaţional, aproape 60% din rezervele internaţionale sunt deţinute în active denominate în moneda americană, dolarul fiind şi cea mai utilizată monedă pentru comerţul internaţional. Dar, sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei au făcut ca anumite ţări să îşi ia măsuri de protecţie privind potenţialele consecinţe.

Brazilia, Argentina, Bangladesh şi India, au în vedere monede de rezervă şi active - precum yuan-ul chinezesc şi Bitcoin - pentru tranzacţii şi plăţi. De altfel, chiar dacă mediul macro-geopolitic actual îndeamnă ţările să caute alternative la moneda americană, discuţia legată de dedolarizare nu este nouă, revenind în prim plan în mod constant odată la câţiva ani, cel puţin din 1970. Influenţa prea mare a politicii monetare a SUA asupra restului lumii, povara unui dolar puternic asupra ţărilor emergente şi diversificarea comerţului global şi a cererii de petrol reprezintă trei motive pentru care ţări din întreaga lume încearcă să se îndepărteze de dolar, conform Business Insider.

Politica monetară a Statelor Unite are o influenţă prea mare asupra restului lumii

Deoarece sunt emitentul monedei de rezervă a lumii, dolarul dominând şi comerţul internaţional şi sistemele de plăţi, Statele Unite au o influenţă uriaşă asupra economiei mondiale, conform unui raport din luna mai a think tank-ului Wilson Center.

Această poziţie a oferit SUA ceea ce Valery Giscard d'Estaing, preşedintele Franţei din 1974 până în 1981, a numit un "privilegiu exorbitant". O faţetă a acestui privilegiu este că, Statele Unite ar putea să nu intre în criză dacă nu reuşesc să îşi plătească datoria atunci când valoarea dolarului scade brusc, deoarece Washingtonul poate pur şi simplu să emită mai mulţi bani.

De asemenea, acest lucru înseamnă că ţările din întreaga lume trebuie să urmărească îndeaproape politicile economice şi monetare ale SUA pentru a evita, pe cât posibil, propagarea unor probleme din Statele Unite asupra economiilor lor. Anumite ţări, inclusiv India, au spus că s-au săturat de politicile monetare ale SUA care le ţin ostatice - mergând până la a spune că Statele Unite au fost un emitent iresponsabil pentru moneda de rezervă a lumii.

De altfel, un grup de lucru de la Banca Rezervelor Indiei face eforturi pentru utilizarea rupiei în comerţul internaţional, poziţie în concordanţă cu viziunea primului ministru indian, Narendra Modi.

Dolarul puternic devine prea scump pentru ţările emergente

Întărirea dolarului faţă de majoritatea monedelor lumii face importurile mult mai scumpe pentru ţările emergente.

De pildă în Argentina, presiunea politică şi scăderea exporturilor au contribuit la reducerea rezervelor în dolari americani ale ţării, făcând presiuni asupra peso-ului argentinian care, la rândul său, a alimentat inflaţia. Astfel că, Argentina a început să plătească pentru importurile din China folosind yuani în loc de dolari americani, după cum a declarat la mijlocul săptămânii trecute ministrul economiei ţării, conform Reuters.

"Un dolar mai puternic i-ar slăbi rolul de monedă de rezervă", au scris economiştii de la Allianz, într-un raport din 29 iunie, potrivit Business Insider. "Dacă accesul la dolar devine mai scump, debitorii vor căuta alternative".

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai creării unor monede alternative de decontare în comerţul internaţional, mergând până la a pleda ca Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud să se îndepărteze de dolarul american.

Comerţul global şi cererea de petrol se diversifică, ceea ce pune petrodolarul în pericol

Un motiv cheie pentru care dolarul a devenit moneda de rezervă a lumii este că ţările din Orientul Mijlociu folosesc moneda americană pentru tranzacţiile cu petrol.

Aranjamentul a fost oficializat în 1945, când Arabia Saudită şi Statele Unite au ajuns la un acord istoric prin care saudiţii urmau să-şi vândă petrolul cătte SUA folosind doar dolarul. În schimb, Arabia Saudită urma să-şi reinvestească rezervele excedentare în dolari în titluri de stat şi companii americane. Prin aranjament, Statele Unite garantau securitatea Arabiei Saudite.

Dar ulterior, odată cu dezvoltarea industriei ţiţeiului de şist, SUA a devenit independentă energetic şi exportator net de petrol.

"Schimbarea structurală din piaţa petrolului, determinată de revoluţia petrolului de şist, poate afecta, în mod paradoxal, rolul dolarului ca monedă de rezervă globală, deoarece exportatorii de petrol, care joacă un rol crucial pentru statutul monedei americane, ar trebui să se reorienteze către alte ţări şi monedele lor", au scris economiştii de la Allianz.

Dar, nu este vorba numai despre petrol.

Relaţia dintre SUA şi Arabia Saudită s-a complicat în ultimii ani, după ce fostul preşedinte Donald Trump s-a plâns că saudiţii nu plăteau Statelor Unite un preţ corect pentru apărare, sau când actualul preşedinte Joe Biden l-a respins pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman din cauza uciderii jurnalistului Khashoggi de la Washington Post.

"Astfel de tensiuni, apărute pe fundalul revoluţiei energetice a combustibililor de şist, ridică posibilitatea ca Arabia Saudită să renunţe într-o zi la denominarea preţului petrolului în dolari americani", este de părere Sarah Miller, editor la Energy Intelligence, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. BRAVO!

    1. 1. Arabia Saudita ar trebui in primul rand sa-si faca DE-PEG la moneda de la dolar, ceeea ce nu va face

      2. Crizele tind sa fie tot mai des globale (vezi pandemia) de aceea toate bancile centrale pot face QE in acelasi timp fara ca vreuna sa aiba privilegiul exorbitant. Dolarul e pur si simplu mai lichid. 

      3. Prietenii SUA si/sau cei cara respecta dreptul international (Elvetia de ex.) nu au nici un motiv sa se teama.

      4. Voi ati vazut cat de slab a fost Yuan-ul in ultimii 5 ani? Ce sa mai zic de rubla? Nici realul n-a stralucit. Ok, vrei sa-l inlocuiesti, dar cu ce? La ce probleme demografice are China, la ce probleme economice o sa aiba cand Vestul se reorienteaza spre India, CNY nu poate fi o optiune serioasa 

    nu renunta nimeni la dolari;

    intra pe cv ani de descrestere asta da portita tarilor sa rupa creditarea in valute / dolari in fata. 

    Adica o si mai mare inflatie; activele imo in usa urmeaza sa se scumpeasca jn cantitate aur/— deci se vor hiperinfla nominal mai mult decat cotatia aurului (fie ea in sus - stagnata saj in jos)… puterea veniturilor in usa i. cantitate aur da semne ca se redreseza… 

    daca se “arunca” dolarii din piata duca in fata la. intarire relativa a dolaruluj in aur… idem cu perioada 40 spre 50 si cv… idem cu 82 spre 90 si cv…. 

    acordati atentie la ciclitatea aurului in dolari si la dolari pe dxy… 

    s c c r e t 

    1. Schimbarea șefilor bucuria proștilor și asta se întâmplă tot mai des în sensul că schimbările se dovedesc net inferioare față de cele inițiale și asta pt. că lumea crește ca număr în mod anarhic și prea puțină inteligență care să contribuie la o dezvoltare și un confort al omenirii demne de secolol 22 !????????????

    Dolarul nu-și va pierde dominația, chiar dacă scade dpdv procentual ca monedă globală de rezervă, nu are un concurent serios la supremație. Euro, care este a doua monedă de rezervă, și are în spate zeci de state europene, abia este la o treime față de dolar ca activ de rezervă, așa că Brazilia, China, India și toate celelalte țări care pe față afirmă că vor dedolarizare dar pe la spate își țin banii tot în dolari, nu prezintă încredere.

    Pentru cine dorește să aprofundeze despre dominația dolarului, ar trebui să înceapă cu Bretton Woods și tot ce a urmat la nivel global dpdv financiar-monetar. 

    Poate doar o descoperire extraordinară în materie de finanțe, care să elimine definitiv banii din tranzacții ar putea duce la prăbușirea dolarului dar până se va întâmpla acest lucru, dolarul este acolo și acolo va rămâne.  

    1. Mai citește.mai informeaza-te,mai ascuta-i și pe altii .mai du-te prin China și pe urma mai treci p-aci cu un comentariu interesant

      Asa e. Ce pui în locul dolarului care are mai multe valente ce lipsesc celorlalte unități monetare....

    Dar sa renunțe dom-le ca nu e obligatoriu.

    Cine vrea sa strângă rupii, yuani și ruble acasă nu are de cât. Asta presupunând ca băncile trebuie sa-si aloce un spațiu suplimentar ca sa depoziteze hârtii cu valoare de 0, 023-0,045 lei. E o vorba. Gândirea este acolo unde sunt banii. Mult succes doritorilor de rupii și yuani sa strângă mulți, mulți. Pariez ca nici autorii articolului nu economisesc rupii. Comic va fi ca o economie cum e cea a USA poate strânge o rezerva monetara de yuani și rupii suficient de mare cât India și China sa-si facă propria politica monetara ținând seama de USA. Asta independent dacă dolarul pierde sau nu supremația ca puterea economica primează pana la urma. Apoi, crede cineva ca produsele occidentale și americane fabricate în China și India se vor vinde în lume pe rupii și yuani ca asa vrea guvernul local ? Zic în lume nu pe piața locală ca acolo oricum e moneda locala. Politica de piață interna autosuficienta duce la implozie. Sau ca produsele chinezești și indiene fabricate în USA se vor vinde la fel pe rupii și yuani ? Nici Euro nu a reușit sa înlocuiască dolarul nici în lume si nici măcar în Europa.

    Am înțeles: Trăiască BRICS!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb