• Analiştii aşteaptă menţinerea dobânzii BCE
Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, pentru a treia zi consecutiv în raport cu dolarul, pe fondul informaţiei privind declinul industriei prelucrătoare din Europa şi al celei privind creşterea şomajului în zona euro. Investitorii se tem că încetinirea economiei va adânci criza datoriilor din uniunea monetară.
Euro a scăzut cu 0,6% la ora 10.22, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3151 dolari.
Deteriorarea situaţiei economiei zonei euro îi va determina pe investitori să-şi concentreze atenţia pe reuniunea de astăzi a consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). Analiştii aşteaptă ca BCE să menţină dobânda de politică monetară la recordul minim de 1%. Dobânda BCE s-a mai aflat la nivelul de 1% în perioada mai 2009 - aprilie 2011, după care a fost majorată de două ori anul trecut, în aprilie - la 1,25%, şi în iulie - la 1,5%.
După ce în fruntea instituţiei a venit italianul Mario Draghi,BCE a decis de două ori reducerea dobânzii cheie: la 1,25% în noiembrie 2011, respectiv la 1% în decembrie.
Deşi anticipează păstrarea dobânzii la nivelul de 1%, analiştii preconizează o viitoare reducere a acesteia, pe fondul deteriorării mediului economic. Specialiştii sunt de părere că, astăzi, Mario Draghi va începe să dea indicii că economia Europei slăbeşte în mod evident, iar peste câteva luni am putea asista la o diminuare a dobânzii BCE.
Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) îndemna BCE să reducă dobânda de referinţă şi să utilizeze în continuare măsurile de susţinere a sistemului bancar. Amintim că, în decembrie 2011 şi februarie 2012, BCE a injectat în total 1.000 de miliarde euro în sistemul bancar, cu scopul susţinerii activităţii economice.