Tribunalul Bucureşti a respins cererea Rompetrol SA de intrare în insolvenţă

E.D.
Companii #Energie / 9 iunie 2015

Tribunalul Bucureşti a respins cererea Rompetrol SA de intrare în insolvenţă

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ieri respingerea cererii de intrare în insolvenţă a companiei Rompetrol SA, parte a grupului petrolier Rompetrol, arată portalul instanţelor de judecată.

Reprezentanţii companiei pot formula însă apel, în termen de şapte zile de la comunicarea hotărârii.

Conducerea KMG International (fostul grup Rompetrol) a anunţat, zilele trecute, că societatea Rompetrol SA a depus în data de 28 mai, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de reorganizare a societăţii, ca să-şi poată continua operaţiunile comerciale derulate în România şi în străinătate.

Această cerere a survenit după ce Curtea de Apel Bucureşti a obligat societatea care face parte din grupul Rompetrol la plata sumei de 58,5 milioane USD în celebrul dosar al manipulării pieţei de capital.

Reprezentanţii societăţii au explicat, într-un comunicat: "La sfârşitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel Bucureşti la plata sumei de 58,5 milioane USD (n.r. celebrul dosar al manipulării pieţei de capital), la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente - întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi".

Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 - 2001, cu mult înainte de anul 2007, când KazMunayGas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA, a mai spus sursa citată.

După ani de zile de procese, Curtea de Apel Bucureşti a pus capăt, în octombrie 2014, celebrului dosar Rompetrol şi a decis, printre altele, ca Alexandru Bucşă şi Petrică Grama (inculpaţi în dosar) să răspundă în solidar cu partea responsabilă civilmente, Rompetrol SA, şi să plătească Ministerului Finanţelor suma de 58.521.056 USD. Instanţa a constatat încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului omului de afaceri.

Curtea i-a condamnat definitiv, în acest dosar, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare, pe Alexandru Bucşă - administrator şi director economic la Rompetrol la data comiterii faptelor - la şase ani de închisoare pentru complicitate la delapidare, la spălare de bani şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a primit doi ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la delapidare pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Şi Gabriela Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.

Grupul KazMunayGas a precizat, zilele trecute: "După pronunţarea deciziei respective în dosar, societatea şi-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autorităţile fiscale pentru identificarea şi evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale. În acelaşi timp, au fost iniţiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligaţiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curţii de Apel Bucureşti".

Conducerea grupului a subliniat că valoarea totală a investiţiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România şi achiziţia de instalaţii de foraj necesare extinderii activităţilor de profil pe plan extern depăşeşte suma de 50 milioane USD.

Rompetrol SA coordonează activităţile de foraj, serviciile de sondă şi cele de explorare şi producţie ale Grupului Rompetrol, grup al cărui pachet majoritar de acţiuni e deţinut de compania KazMunayGas din Kazahstan. Cea mai importantă companie din grup este Rompetrol Rafinare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb