Trichet: Soluţia ieşirii din criza bugetară, o mai mare integrare europeană

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2010

Trichet: Soluţia ieşirii din criza bugetară, o mai mare integrare europeană

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a pledat ieri pentru o integrare europeană mai mare, care să permită ţărilor din zona euro depăşirea crizei bugetare. "Anumiţi analişti economici spun că soluţia dificultăţilor noas­tre se găseşte într-o integrare mai mare - nu mai mică - în Europa, iar eu sunt de acord cu această opinie", a declarat Trichet, într-un discurs pe care l-a susţinut la Frankfurt.

Nu este numai o chestiune de solidaritate între ţările care folosesc aceeaşi monedă, o integrare mai mare este şi "în interesul ţărilor participante şi al cetăţenilor lor", a apreciat el.

Dezbaterea pe tema datoriei Greciei şi repercusiunile acesteia asupra zonei euro în ansamblu a determinat guvernele europene să ia măsuri pentru o mai bună supraveghere a bugetelor de stat, măsuri salutate de BCE. "Este păcat că a fost nevoie de o criză pentru ca toată lumea să devină conştientă" de necesitatea acestor măsuri, a declarat Trichet. În opinia sa, reformele în curs ar trebui să permită zonei euro să iasă din criză "cu un cadru politic mult mai bun şi mai solid decât cel care exista la începutul crizei economice".

Luni seară, miniştrii de Finanţe din zona euro au finalizat crearea fondului de sprijin pentru ţările din eurozonă care s-ar confrunta cu dificultăţi financiare precum cele întâmpinate de Grecia. Reprezentanţii celor 16 ţări au semnat documentul ce pune în practică în mod oficial Mecanismul European de Stabilizare Financiară. Acesta prevede 440 de miliarde de euro garanţii de credite pentru statele din zona euro care s-ar afla în incapacitate de a găsi lichidităţi pe pieţele financiare. Miniştrii de Finanţe din statele membre ale UE au convenit în 9 mai asupra unui pachet de măsuri cuprinzător pentru apărarea stabilităţii financiare a Europei, printre care crearea unui mecanism european de stabilizare financiară în valoare totală de 500 de miliarde de euro. La acesta se va adăuga participarea FMI de cel puţin 250 de miliarde de euro, prin instrumentele sale de asistenţă obişnuite.

Mecanismul va rămâne în vigoare atât timp cât este nevoie pentru protejarea stabilităţii financiare. Este avută în vedere suma de 60 de miliarde de euro, activarea sa fiind subiectul unei condiţionalităţi puternice, în contextul unui sprijin comun UE/FMI. Mecanismul va opera fără a afecta instrumentele existente ce furnizează asistenţă financiară pe termen mediu ţărilor membre UE aflate în afara zonei euro. În plus, statele din zona euro sunt gata să suplimenteze aceste resurse printr-un "vehicul cu scop special", în valoare de până la 440 miliarde euro, care este garantat de statele membre participante într-o manieră coordonată şi va expira după 3 ani, respectând prevederile constituţionale naţionale. FMI va participa la finanţare şi va asigura la rândul său încă cel puţin jumătate (250 de miliarde euro) din valoarea contribuţiei UE (de 500 de miliarde de euro, formată din cele 60 de miliarde euro plus 440 miliarde euro menţionate anterior) prin instrumentele obişnuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb