"Triumful", din nou, o problemă a Protocolului de Stat

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 2 aprilie 2010

"Triumful", din nou, o problemă a Protocolului de Stat

Hotelul Triumf este, din nou, sursa unui scandal în curtea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat" (RA-APPS), după tentativa de privatizare eşuată din 2007.

Atunci, hotelul Triumf - monument istoric, compus din construcţii şi teren în suprafaţă de 14.987 mp, fix în centrul Capitalei, pe b-dul Kiseleff - a fost scos la licitaţie de către RA-APPS, la un preţ de pornire de 32,5 milioane euro.

Licitaţia a fost anulată de către RA-APPS, după ce unul din cei trei ofertanţi a fost descalificat pentru că nu a îndeplinit condiţiile impuse în dosarul de prezentare, fiind astfel neîndeplinită una dintre condiţiile minime de desfăşurare a licitaţiei. În plus, RA-APPS a fost dată în judecată de către o altă companie pe motiv că ar fi blocat accesul său la licitaţie.

De data aceasta însă nu este vorba despre o nouă tentativă de vânzare a hotelului, ci despre un scandal intern, între conducere şi salariaţi, pe motiv că, spun angajaţii, conducerea ar pune la cale o concediere colectivă "mascată" a personalului.

Liderul sindicaliştilor SRP Triumf, Gigi Cătănoiu, ne-a declarat: "Conducerea încearcă o concediere mascată a personalului, apelând la concedierile individuale. Până în prezent, 27 de salariaţi, dintr-un total de 320, sunt în preaviz şi vor mai urma încă 54, ce urmează să fie disponibilizaţi în două ture. Noi protestăm împotriva acestei decizii pentru că ea nu a fost luată în baza unei analize. Nu este normal ca la un hotel cu 98 de camere să rămână, din cele opt cameriste, doar patru".

Gigi Cătănoiu mai susţine că în condiţiile în care 25% din personal ar urma să fie disponibilizat, activitatea hotelului riscă să fie blocată: "Din cauza personalului insuficient, evident că activitatea hotelului riscă să fie blocată. Dacă ţinem cont că în acest hotel nu s-a investit nimic în ultimii 20 de ani, gradul de ocupare este mic, iar condiţiile sunt aşa cum sunt, ne punem anumite semne de întrebare în privinţa viitorului".

Liderul de sindicat ne-a mai precizat că salariaţii vor contesta la Inspectoratul Teritorial de Muncă decizia conducerii şi că, prin intermediul unui avocat, ar putea deschide o acţiune în instanţă.

RA-APPS: Momentan, hotelul Triumf nu este de vânzare

Pe holurile hotelului circulă zvonul că problemele se vor acutiza anul acesta, că pierderile hotelului ar putea să fie de 4 ori mai mari ca în 2009, fapt ce ar împinge RA-APPS la o nouă iniţiativă de vânzare.

Contactat de ziarul BURSA, directorul general al RA-APPS, Georgian Surdu, ne-a declarat, însă, că, anul acesta, nu se pune problema vânzării Hotelului Triumf: "Prioritar pentru noi este să vindem acele imobilele care ne creează probleme, a căror finanţare nu se mai justifică. Anul acesta, 100% nu vom vinde hotelul Triumf. Pe viitor însă, nu pot să vă spun exact ce va fi".

În privinţa scandalului de la SRT Triumf, Georgia Surdu ne-a spus că restructurarea este o decizie ce aparţine sucursalei şi a menţionat că şi alte sucursale ale Regiei, unde este surplus de personal, vor intra în acest proces.

Valer Şanta, şeful sucursalei SRT Triumf, spune şi el că hotelul Triumf nu va fi scos la vânzare: "Cât voi fi eu la conducere aici, hotelul Triumf nu va fi scos la vânzare şi nici nu îşi va schimba domeniul de activitate".

Conducerea: Concedierile se fac din raţiuni strict economice

În privinţa problemelor interne ale sucursalei şi ale hotelului, Valer Şanta ne-a explicat că acestea au apărut din cauza dificultăţilor economice: "La hotelul Triumf situaţia economică este foarte gravă. Anul trecut gradul de ocupare a fost de circa 15%-18%, iar în luna ianuarie a anului curent de numai 8%. Din cauza problemelor de natură stric economică s-a luat decizia unei restructurări a personalului, fiind vorba de 27 de salariaţi şi subliniez că nu avem în plan alte concedieri. Altă alternativă nu am avut decât să reducem salariile la toţi angajaţii".

Totodată, liderul SRT Triumf ne-a mai spus că în perioada următoare vor fi efectuate o serie de investiţii şi a adăugat că, dacă situaţia se va ameliora, atunci o parte din personalul concediat va fi rechemat la locul de muncă: "Avem ca obiectiv pentru perioada următoare să creştem gradul de ocupare la 25%-30% şi să reuşim să ne acoperim cheltuielile cu munca vie. De asemenea, avem în plan o serie de investiţii în acest hotel, în care nu s-a investit nimic în ultimii 20 de ani, şi totodată dorim să începem acţiuni de promovare. Dacă situaţia economică se va ameliora, atunci vom chema înapoi o parte din personalul restructurat, dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi vom fi nevoiţi, din păcate, să continuăm acest proces".

Întrebat dacă asupra conducerii s-au făcut presiuni pentru privatizarea hotelului, Valer Şanta a dezminţit această ipoteză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb