Preşedintele Donald Trump ar fi făcut eforturi deosebite pentru a ascunde detalii ale conversaţiilor sale cu omologul rus Vladimir Putin, mergând până acolo încât a confiscat notiţele propriului translator, cerându-i să nu discute despre asta cu alţi oficiali ai administraţiei. Dezvăluirea este făcută de Washington Post care citează un fost şi un actual oficial.
Donald Trump a negat acuzaţiile, afirmând că nu ţine nimic ascuns. Dezvăluirea vine la doar o zi după ce New York Times a relatat că, în 2017, FBI a dechis o anchetă pentru a verifica dacă Trump lucrează pentru Rusia, articol care a stârnit un val de critici extrem de dure ale liderului de la Casa Albă la adresa fostului şef FBI, într-o serie de postări pe twitter.
Potrivit Washington Post, incidentul cu translatorul a avut loc după o întrevedere cu Putin, din 2017, de la Hamburg, la care ar fi participat şi fostul secretar de stat, Rex Tillerson. Oficialii americani au aflat despre acţiunile lui Trump în momentul în care un consilier de la Casa Albă şi un oficial al Departamentului de Stat au căutat informaţii în mapa translatorului, dincolo de ce le relatase Tillerson.
Constrângerile impuse de Trump sunt parte a modului în care acesta îşi securizează comunicarea cu Putin atât faţă de publicul larg cât şi faţă de oficialii de rang înalt din propria administraţie, astfel încât aceştia să nu ştie tot ceea ce i-a spus unuia dintre principalii adversari ai SUA, scrie Washington Post.
Drept urmare, oficialii americani spun că nu există nicio înregistrare detaliată, nici măcar în dosarele clasificate, a interacţiunilor faţă în faţă pe care liderul de la Casa Albă le-a avut cu Putin, în cinci locuri, în decursul a doi ani. Aşa ceva este complet neobişnuit în orice mandat prezidenţial, cu atât mai mult cu cât este vorba despre unul în care Rusia, potrivit serviciilor secrete, a avut un rol prin amestecul fără precedent în campania electorală, informează HotNews.