Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a admis astăzi că protocolul prin care se stabilesc, din 2015, onorariile avocaţilor din oficiu e "perfectibil" şi a invitat decanii barourilor la discuţii pentru găsirea soluţiilor.
Toader a participat astăzi la audierile din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului, unde au fost dezbătute, timp de patru ore, cererile avocaţilor.
El a afirmat că protocolul poate fi perfectat şi, în acest context, a invitat decanii de barouri la discuţii, mâine, la sediul Ministerului Justiţiei.
"Vorbim de avocatura din oficiu, onorariul pe care-l plăteşte statul de la buget, prin Ministerul Justiţiei şi prin Ministerul Public, când serviciile sunt la urmărire penală. Există un protocol din 2008, protocol care a fost actualizat în 2015, (...) după şapte ani şi o criză, majorându-se onorariile din oficiu cu 30%. Eu, repet, sunt avocat, am făcut 15 ani de avocatură, sunt suspendat cât sunt pe aici, mă voi duce înapoi când nu voi mai fi şi voi relua avocatura, sigur, probabil într-o manieră selectivă", a precizat Toader, la finalul dezbaterilor, informează Agerpres.
Ministrul a explicat ce demersuri a făcut privind solicitările barourilor din România.
"Demersul dânşilor de reactualizare a protocolului din 2015, eu am fost de acord, le-am adus documentaţia prin care le-am arătat că i-am invitat la discuţii, la dezbateri, pentru că protocolul din 2015 venea la un an după ce au intrat în vigoare codurile de procedură penală, penal şi la mai mulţi ani după intrarea în vigoare a codului de procedură civilă, care coduri prevedeau şi alte servicii care se bucură din oficiu de gratuitate plătită de stat şi plata onorariilor de la urmărire penală, ceea ce protocolul din 2015 nu a inclus", a continuat Toader.
Mai precis, a explicat demnitarul, Ministerul Public nu a fost inclus în protocolul din anul 2015 şi, deşi instituţia şi-a manifestat mereu dorinţa de a putea ajuta privind plata onorariilor avocaţilor din oficiu chemaţi în faza de urmărire penală pentru asistenţă, nu a putut să facă nimic pentru că nu exista o bază legală în acest sens.
Tudorel Toader a spus că mâine este posibil ca viitorul protocol să prindă contur, după dezbaterile pe care le va avea cu decanii barourilor şi reprezentantul Ministerului Public.
1. # sinecuriștii
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2019, 11:13)
judecători: 1 + 2 + 3 + 5 +procurori + avocaţi + apel +ICCJ ; fără LEGEA JUSTIŢIEI = O !!!