TUDOSE, DESPRE SITUAŢIA LICEULUI ROMANO-CATOLIC: "Nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice"

A.C.
Politică / 7 septembrie 2017

Mihai Tudose (Sursa foto: Facebook)

Mihai Tudose (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 15:20 Pop: "Problema din Târgu Mureş nu este a Ministerului Educaţiei, ci este locală"

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a afirmat, astăzi, în debutul şedinţei de Guvern, că problema de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş nu este a instituţiei pe care o reprezintă, ci este o "problemă locală", existând o soluţie, pe care nu a prezentat-o însă public.

Premierul Mihai Tudose a comentat, ironic, că situaţia din Târgu Mureş este "ditamai problema naţională", pe când adevărata criză este în Ucraina, unde sunt închise toate şcolile româneşti, transmite News.ro.

Pop a spus: "Avem o situaţie specială la Târgu Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei. După şedinţa de guvern, aş vrea să vă prezint câteva soluţii, care sunt locale. Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. E şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo".

Premierul Mihai Tudose a comentat ironic situaţie, afirmând că eforturile trebuie depuse în Ucraina, unde există probleme mai mari.

El a spus: "Chiar este o situaţie deosebită (în Ucraina - n.r.). Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate".

(M.I.)

------

Actualizare 13:32 Dragnea: "Reacţia Ungariei pe tema liceului de la Târgu Mureş este exagerată"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, susţine că reacţia Ungariei după suspendarea activităţii Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş este una "exagerată", întrebându-se în acelaşi timp cine are interesul să creeze "o stare de nemulţumire în creştere", potriivt unei surse din presă.

Dragnea a menţionat, citat de Digi24: "Eu cred că şi Guvernul, şi Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş, asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem, din punctul meu de vedere, o măsură dublă faţă de comunităţile etnice dintr-o ţară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie. E vorba de imobile care au fost date în continuare pe o perioadă cred că de zece ani de către Biserica Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu. Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă este benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui sufere copii de acolo. Eu cred că cu curaj şi cu înţelepciune, Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să se creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţia Ungariei. Este un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine".

Conform sursei, în opinia sa, faptul că nişte oameni au ieşit să protesteze deoarece copii lor nu mai au unde să înveţe este "un lucru foarte grav."

Preşedintele Camerei aminteşte, însă, că nu este prima dată când autorităţile ungare au o asemenea reacţie, informează sursa.

Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea crede că Ministerul Educaţiei ar trebui să găsească o soluţie pentru elevii liceului romano-catolic din Târgu Mureş.

(A.C.)

------

Premierul Mihai Tudose a comentat, ieri, afirmaţiile oficialilor maghiari pe tema situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relaţiile diplomatice, urmând ca ministrul Educaţiei şi cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare, potrivit unei surse din presă.

Premierul a menţionat, pentru Antena3: "Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună 'ia uite ce a spus ăla'. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici".

Conform sursei, el a subliniat că este nevoie de dialog, arătând că România este un exemplu în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile.

"Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copii nu ştiu, este o situaţie incertă, se înscriu sau nu la acel liceu", precizat el.

Premierul a afirmat că a cerut ministrului de Externe şi cel al Educaţiei să dea explicaţii pe tema situaţiei din Liceu Romano-Catolic, informeaă sursa.

Premierul a adăugat: "Am vorbit cu Ministerul de Externe, cu ministrul Învăţământului să explice exact ce se întâmplă, că nu este un demers al statului şi că nu avem nimic împotrivă la aşa ceva. Apoi a ieşit Ministerul de Externe cu un comunicat, Ministerul nostru de Externe cu un comunicat şi uite aşa conflictul escaladează. Eu nu cred că, sper, că statul ungar va juca la asemenea nivel şi cred că, de fapt, este o interpretare un pic eronată, în sensul în care voi aveţi nevoie de noi că au fost relaţii diplomatice şi negocieri, voi, România, aveţi nevoie de noi să vă susţinem în anumite demersuri şi în timp ce aveţi nevoie de noi ne creaţi nişte probleme cu cetăţenii de etnie maghiară care se află pe teritoriu României. Nu cred că lucrurile s-au dus în direcţie bună şi, pe bază de explicaţii, mâine dimineaţă vom încerca să ne explicăm exact ceea ce se întâmplă , că e o problemă şi în Justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a consiliului local".

Potrivit sursei citate, guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş

"Guvernul a decis să-şi suspende pentru o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României în vederea aderării la diverse organizaţii internaţionale, cum ar fi OECD, deşi promisese că o va sprijini", a anunţat a secretarul de stat Levente Magyar după ce ambasadorul României la Budapesta a fost notificat în acest sens.

Magyar a adăugat că votul în privinţa României va avea lor în 8 septembrie şi pentru a fi admisă în OECD este necesar votul fiecărui stat membru.

El a spus că ambasadorului i s-a transmis că Ministerul de Externe ungar este surprins de faptul că la numai o zi după vizita ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Peter Szijjarto's la Bucureşti, autorităţile române au anunţat că vor suspenda activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, se mai arată în sursă.

Secretarul a subliniat că în timpul vizitei şefului diplomaţiei ungare în România, autorităţile nu au menţionat nimic legat de acest subiect.

Potrivit sursei menţionate, în opinia lui Magyar, decizia va pune sute de familii maghiare într-o situaţie imposibilă, cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar.

El a precizat că "Ungaria priveşte aceasta drept un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare" şi că aceasta este o măsură "extrem de neprietenoasă" din partea României.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In primul rand trebuie aratat lui Viktor Orban ca nu raspundem santajelor. Un rahat de tara ca Ungaria vrea sa ne pedepseasca, ar trebui sa le aratam si noi ce insemna pedeapsa. Este momentul sa le aratam ca decizia in ce priveste liceul este definitiva si trebuie facut un plan de a bloca Ungaria acolo und eii este mai moale !

    psd ca de obicei tradeaza Romania, face orice pentru a-si vedea de interesele proprii, chiar sabotand tara

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb