Preşedintele tunisian Kais Saied a prelungit luni suspendarea parlamentului, pe care a decis-o în iulie prin asumarea deplinelor puteri, până la organizarea de noi alegeri legislative în decembrie 2022, informează AFP, citat de Agerpres.
Într-un discurs adresat naţiunii, preşedintele Tunisiei a mai anunţat organizarea, după 1 ianuarie, a unei serii de consultări populare, inclusiv asupra amendamentelor constituţionale şi electorale.
"Parlamentul va rămâne suspendat până la organizarea de noi alegeri", a declarat Kais Saied, ceea ce echivalează de facto cu dizolvarea actualei Camere, a cărei activitate o suspendase prin preluarea deplinelor puteri pe 25 iulie.
"Noi alegeri legislative vor avea loc pe 17 decembrie 2022 pe baza unei noi legi electorale", a adăugat el.
Această nouă lege, precum şi modificările constituţionale, vor fi elaborate în cadrul consultărilor populare care vor avea loc "de la 1 ianuarie până pe 20 martie".
"Reformele constituţionale şi alte reforme vor fi supuse referendumului pe 25 iulie 2022, aniversarea proclamării Republicii", a adăugat el.
În plină criză socio-economică şi sanitară şi după luni de blocaj politic, preşedintele Kais Saied, ales prin vot universal la sfârşitul anului 2019, a invocat pe 25 iulie un pericol iminent pentru a-l demite pe premier, a suspenda activitatea parlamentului şi a prelua puterea judiciară.
Prin suspendarea parlamentului, Saied a înlăturat efectiv de la putere partidul Ennahdha de inspiraţie islamistă, principala forţă parlamentară şi pilon al coaliţiilor guvernamentale succesive de la căderea regimului lui Zine El Abidine ben Ali, răsturnat în 2011.
După două luni de incertitudini, preşedintele tunisian a promulgat pe 22 septembrie un decret prin care se oficializează suspendarea mai multor capitole ale Constituţiei şi se instaurează măsuri excepţionale, prevăzute a fi provizorii.
Preşedintele Kais Saied susţine că actuala Constituţie, care în 2014 a instituit un sistem hibrid cu tentă parlamentară, este disfuncţională.
După asumarea puterii de către preşedinte în luna iulie, organizaţii tunisiene şi internaţionale au criticat ceea ce au numit o "acaparare a puterii" şi au afirmat că se tem pentru drepturile şi libertăţile publice din Tunisia, în timp ce criticii săi l-au acuzat de lovitură de stat.