Agenţiile de plasare a forţei de muncă în străinătate vor fi obligate să asigure transportul grupurilor de lucrători români la destinaţie, a transmis, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.
"Pregătim, la Ministerul Muncii, un proiect de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, lege adoptată în anul 2000. (...) Am avut astăzi o primă întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de recrutare şi ai transportatorilor rutieri de persoane, pentru a-i invita să vină cu observaţii şi propuneri pe marginea proiectului de modificare a legii. Conform proiectului propus de minister, agenţiile de plasare a forţei de muncă vor avea obligaţia de a asigura transportul lucrătorilor români la destinaţie, în cazul în care este vorba de un grup de persoane. Chiar în cursul acestei prime discuţii au fost deja formulate propuneri de colaborare între cele două părţi, astfel încât transportul lucrătorilor să fie monitorizat, să îndeplinească toate condiţiile de siguranţă rutieră şi sanitară, dar şi condiţiile specifice de intrare pe teritoriul statului respectiv", a menţionat Turcan.
Ministrul Muncii a explicat că Inspecţia Muncii va fi implicată în procesul de monitorizare a agenţiilor de plasare a forţei de muncă şi a transportatorilor.
"Sensul acestor modificări este de a introduce garanţii suplimentare pentru românii care merg să lucreze în străinătate, atât în ceea ce priveşte legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât şi condiţiile specifice de călătorie şi siguranţa transportului până în ţara de destinaţie. De asemenea, legea va institui o colaborare mult mai strânsă între agenţiile de plasare a forţei de muncă şi Inspecţia Muncii, tocmai pentru ca instituţia să fie informată cu privire la persoanele angajate în străinătate înainte ca acestea să plece din ţară. (...) Tocmai pentru că nu vrem ca românii să mai treacă prin incidente neplăcute la frontieră, am rugat transportatorii să furnizeze pasagerilor, încă din momentul rezervării transportului, toate informaţiile privind documentele necesare la graniţă. Inspecţia Muncii va sprijini companiile în acest demers", a precizat Raluca Turcan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2021, 03:37)
Incepe sparaghelul
2. Mentalitate de sclav
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2021, 08:44)
Un om care lucreaza cu forme legale nu este transportat de 'angajator' si cazat de angajator.
Cum sa nu fie abuzuri cand oamenii aia sunt intr-un sistem perfect inchis, totalmente la mila angajatorului? Si atunci ne miram ca se confisca buletinele cand ajung oameni in baraci / locurile de "cazare"?
Cazarea si transportul asigurat de angajator ar trebui sa fie o exceptie si sa fie verificat strict.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Lucovid în data de 25.03.2021, 11:04)
O doare in popo de muncitori pe tuta asta. Baga abureli ca sa nu se mai discute despre golanii aia care au nevoie de sclavi la sparanghel.