TURCIA, A PATRA ZI DUPĂ PUCIUL EŞUAT Epurările continuă: Peste 15.000 de oficiali din Educaţie au fost demişi

L.B.
Internaţional / 19 iulie 2016

Sursă foto: Captură Youtube

Sursă foto: Captură Youtube

Actualizare 19:10 FMI: Pieţele financiare din Turcia se calmează după ce Banca Centrală a injectat lichidităţi

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca volatilitatea de pe pieţele financiare turceşti să se calmeze, după ce Banca Centrală a Turciei a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi instituţiilor financiare, a declarat economistul şef al FMI, Maury Obstfeld, transmite Reuters.

Este important ca Turcia să ocrotească instituţiile democratice, care au fost cheia dezvoltării sale economice solide în ultimele decenii, a adăugat oficialul FMI.

"Există volatilitate pe pieţele financiare în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Autorităţile de la Ankara, în special Banca Centrală a Turciei, au acţionat eficient furnizând lichidităţi, şi estimăm că lucrurile se vor calma dar va fi nevoie de vigilenţa continuă a autorităţilor turce", a afirmat economistul şef al FMI.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:40 Soldaţii care au atacat hotelul în care a stat Erdogan afirmă ca li s-a ordonat să captureze un lider terorist

Soldaţii care au atacat vineri, în noaptea tentativei loviturii de stat, hotelul în care au fost găzduiţi preşedintele Recep Erdogan şi familia sa, afirmă că li s-a ordonat să "captureze un important lider terorist", scrie agenţia Anadolu.

Surse din serviciile de securitate, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, au declarat că soldaţii au fost interogaţi luni în oraşul Izmir.

Soldaţii au afirmat în faţa anchetatorilor că 40 de membri ai forţelor speciale au primit ordinul de a ataca un resort în Marmaris, în timp ce conducerea corpului local de armată a emis un ordin separat de a nu fi susţinuţi militarii pro-pucişti.

Colonelul Ramazan Elmas, şeful bazei aeriene din provincia Izmir, a permis însă decolarea elicopterelor cu militari.

Mai mulţi soldaţi au afirmat că au fost informaţi în timp ce zburau spre Marmaris despre lovitura militară de stat.

Nu este clar câţi soldaţi au participat la atac, în care şi-au pierdut viaţa două dintre gărzile de corp ale lui Erdogan.

Erdogan a declarat luni la CNN că, dacă ar mai fi rămas în hotel 10 sau 15 minute, ar fi fost ucis sau capturat.

(G.F.)

-------

Actualizare 17:57

Guvernul turc a demis astăzi 15.200 membri ai ministerului Educaţiei, în urma loviturii de stat eşuate de vineri, informează pagina online a publicaţiei The Financial Times.

Ministerul educaţiei din Ankara a confirmat demiterile pe contul său de Twitter, mulţi dintre profesorii suspendaţi fiind suspectaţi că ar avea legătură cu puciul eşuat.

De asemenea, organismul intitulat Consiliul Superior al Educaţiei a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor facultăţi, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

Tot astăzi, Consiliul Suprem al Radioului şi Televiziunii din Turcia a anulat licenţele de emisie "tuturor posturilor de radio şi televiziune care au sprijinit conspiratorii pucişti", fiind afectate, astfel, 20 de astfel de posturi care au legături cu organizaţiile lui Fethullah Gulen.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:40 Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de bază pentru a cincea lună consecutiv

Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine o politică monetară dură ţinând cont de estimările privind inflaţia, după ce a redus, astăzi, dobânda de bază pentru a cincea lună consecutiv, apreciind că este un nou pas spre simplificarea politicii monetare, transmit agenţiile internaţionale.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a instituţiei, comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a redus dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază 8,75%, dar a menţinut dobânda repo pe o săptămână la 7,50% precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%.

Lira turcească s-a apreciat luni în raport cu dolarul american, pe măsură ce guvernul turc a reluat controlul asupra ţării, după eşuarea tentativei de lovitură de stat, calmând îngrijorările investitorilor faţă de incertitudinea politică şi riscurile geopolitice. Luni, pe pieţele asiatice, lira turcească s-a apreciat cu 3%, după ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de moneda turcească după luna octombrie 2008. După ce Banca Turciei a redus marţi dobânda de bază, lira s-a apreciat uşor, până la 2,9740 dolari.

Comitetul de politică monetară nu s-a referit direct la efectele tentativei de lovitură de stat din Turcia, apreciind doar că "Evoluţiile de pe plan intern au dus la fluctuaţii pe pieţele financiare". Banca Centrală a Turciei a încercat să calmeze temerile investitorilor, apreciind că măsurile de politică monetară şi cele privind injectarea de lichidităţi "au sporit rezistenţa economiei faţă de şocuri".

Investitorii internaţionali, pe care se bazează Turcia pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare externe, ar putea să se retragă din cauza instabilităţii, avertizează analiştii. De asemenea, numărul de turişti străini care vizitează Turcia ar putea scădea semnificativ, ceea ce ar putea face dificilă îndeplinirea ţintei de creştere economică, de 4% în acest an.

(G.F.)

--------

Actualizare 13:25 Ankara a trimis "dosare" la Washington privind implicarea predicatorului Gulen în lovitura de stat eşuată

Ankara a trimis "dosare" Washingtonului cu privire la implicarea predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, în lovitura de stat eşuată de la sfârşitul săptămânii trecute din Turcia, potrivit AFP.

Gulen, care se află din 1999 în Pennsylvania, estul SUA, este acuzat de autorităţile turce că ar fi instigat tentativa de lovitură de stat în Turcia. Ankara a cerut în repetate rânduri extrădarea sa.

Premierul turc Binali Yildirim a confirmat astăzi, potrivit Reuters, că Ministerul Justiţiei din Turcia a trimis un dosar în SUA pe această temă. Vorbind în faţa membrilor propriului partid în parlamentul de la Ankara, Yildirim nu a precizat dacă dosarul în cauză poate fi asimilat unei cereri oficiale de extrădare a lui Gulen.

(L.B.)

-------

Actualizare 10:04 SUA avertizează Ankara să nu meargă prea departe în căutarea vinovaţilor pentru tentativa de puci

Statele Unite au avertizat ieri Turcia să nu meargă prea departe în încercarea sa de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi pentru lovitura de stat eşuată din noaptea de vineri şi au anunţat că Ankara nu a solicitat oficial extrădarea lui Fethullah Gulen, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a afirmat că SUA nu au făcut vreo evaluare legată de un eventual rol al lui Gulen în tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Preşedintele Erdogan şi alţi responsabili turci au susţinut că în spatele tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri se află Fethullah Gulen, care s-a autoexilat de mai mulţi ani în statul american Pennsylvania. De asemenea, ministrul turc al muncii şi alţi responsabili turci de rang înalt au sugerat în declaraţiile lor că tentativa de lovitură de stat a fost orchestrată de SUA.

Gulen a negat însă orice implicare a sa în evenimentele din Turcia.

Reprezentantul diplomaţiei americane a adăugat că SUA vor saluta o cerere oficială de extrădare a lui Fethullah Gulen de pe teritoriul american însoţită de orice dovadă care să ateste implicarea sa în evenimentele recente din Turcia, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Viceprimarul de district împuşcat a decedat

Viceprimarul districtului Sisli din Istanbul a decedat după ce a fost împuşcat în cap, ieri, de un atacator neidentificat, a anunţat postul NTV, citat de agenţia Reuters.

Potrivit unui oficial turc, incidentul nu are legătură cu tentativa de puci eşuată din noaptea de vineri spre sâmbătă, în care au fost ucişi peste 200 de oameni.

Postul NTV a relatat luni că un atacator a pătruns în biroul viceprimarului Cemil Candas, după care au fost auzite focuri de armă.

Turcia rămâne într-o stare de tensiune ridicată, deşi guvernul afirmă că ţine situaţia sub control deplin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb