Turcia ar trebui să înfiinţeze propria uniune monetară a lirei turceşti în loc să adere la zona euro, reiese dintr-o declaraţie ambiguă a premierului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, care a declanşat dezbateri în presa locală, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
"Timp de decenii, lira turcească a avut o reputaţie proastă pentru volatilitate şi hiperinflaţie. Turcii obişnuiau să aibă nevoie de milioane de lire pentru cumpărături zilnice, precum pâine, lapte sau brânză", scrie cotidianul american, citat de Mediafax.
Acum însă, presa din Turcia dezbate intens posibilitatea unui uniuni monetare a lirei, după o declaraţie ambiguă a lui Erdogan în timpul unei vizite recente la Berlin.
"Între membrii UE sunt unii care ne spun: < Sunt împotriva euro. Nu voi intra în uniunea monetară >. Ne sfătuiesc chiar, spunând: < Nu intraţi niciodată în zona euro. Puteţi înfiinţa o Zonă a Lirei Turceşti >. Eu spun că sunt de acord", a afirmat Erdogan.
Premierul nu a dat detalii despre modul în care o eventuală zonă a lirei ar putea fi structurată sau ţările care s-ar putea alătura, însă presa proguvernamentală a speculat imediat declaraţia acestuia drept dovadă a puterii economice în ascensiune a Turciei. Lira s-a apreciat cu 5% faţă de dolar în acest an, după ce a pierdut 20% anul trecut.
Unii analişti au pus sub semnul întrebării ideea premierului, având în vedere prezenţa redusă a lirei în tranzacţiile internaţionale.
"Deşi apreciez că oamenii au o viziune despre viitor, nu cred că acest proiect este realist. Teoretic, doar kurzii din nordul Irakului şi Azerbaidjan s-ar putea gândi să se alăture unei zone a lirei, dar chiar şi pentru ei ar fi dificil", a spus Atilla Yesilada, analist politic la firma de cercetare Global Source Partners, din Istanbul.
Moneda Turciei a devenit în ultimii ani un activ interesant, susţinută de una dintre cele mai rapide rate de creştere economică din lume şi de cea mai redusă inflaţie din ultimele decenii, notează WSJ.