Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că au fost descoperite rezerve de gaze naturale evaluate la un miliard de dolari în zona muntelui Gabar din provincia Sirnak, în sud-estul ţării, potrivit Agerpres.
În decembrie, autorităţile de la Ankara anunţaseră că au descoperit în aceeaşi zonă rezerve nete de 150 milioane barili de ţiţei, evaluate la aproximativ 12 miliarde de dolari.
Cu patru zăcăminte operaţionale, se estimează că regiunea va produce 5.000 barili de ţiţei pe zi (bpd).
"Îmi doresc ca întreg consumul de gaze naturale din locuinţe timp de o lună şi consumul de apă caldă timp de un an cu titlu gratuit să fie benefic pentru ţara noastră. Vom pune la dispoziţia naţiunii noastre şi gazele provenite din zăcământul de la Marea Neagră", a declarat ieri preşedintele Turciei.
Consumul anual al Turciei se ridică la 60 de miliarde de metri cubi de gaze, arată sursa.
În 2020, Turcia a descoperit rezerve de gaze în largul provinciei Zonguldak, la aproximativ 400 km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.
La vremea respectivă, Erdogan l-a calificat drept "cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, care va permite ţării să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze astfel de dependenţa faţă de importurile de energie".
În prezent, Turcia importă gaze naturale din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.
Turcia susţine că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conţine o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 10:10)
Romanii se scarpina in cap de mai bine de 10 ani cu gazele de la Marea Neagra. vai de tara care e condusa de hoti, de prosti, de ticalosi!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 10:26)
Rezerve de un miliard de dolari inseamna destul de putin. Iar rezervele din Marea Neagra ar asigura consumul intern al Turciei doar pentru 10 ani (si asta daca nu isi mareste reteaua pentru a racorda mai multi consumatori si respectiv daca rezervele nu sunt supraestimate, fiind in realitate mai putine care sunt viabile economic). Deci, o independenta energetica de 6-7 ani, realist vorbind, nu este o mare scofala. Daca gasea o punga de gaz pentru 50 de ani, era cu totul o alta poveste. La fel este si cu rezervele Romaniei, sunt prea mici pentru un plan realist de exploatare rentabila.