TURCIA: Lira s-a depreciat pentru a treia zi consecutiv

J.P.
Internaţional / 29 decembrie 2021

Lira s-a depreciat pentru a treia zi consecutiv

Lira turcească s-a depreciat cu 5% miercuri, a treia zi de declin consecutiv, din cauza temerilor privind majorarea inflaţiei şi politica monetară neortodoxă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Pierderile s-au accentuat după publicarea unui document privind politica din 2022 derulată de Banca Centrală a Turciei (CBRT), în care instituţia anunţă că va monitoriza riscurile legate de piaţa valutară şi va face tot ce este necesar pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare.

Miercuri, cotaţia era de 12,45 lire/dolar, după ce săptămâna trecută moneda se depreciase la nivelul record de 10,83 lire/dolar. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 40% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente.

Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii cu 500 de puncte de bază, la 14%.

"Banca Centrală a Turciei nu-şi asumă niciun angajament privind cursul de schimb şi nu va efectua achiziţii valutare sau tranzacţii de vânzare pentru a determina nivelul sau direcţia cursului de schimb", a informat CBRT.

Instituţia a dat asigurări că va monitoriza atent impactul deciziilor sale de politică monetară în primul trimestru din 2022 "iar cadrul politic va fi reevaluat pentru a crea fundaţia stabilităţii sustenabile a preţurilor".

Analiştii intervievaţi de Reuters estimează că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Turcia va urca la 30,6%, depăşind nivelul de 30% pentru prima dată din mai 2003, la şase luni după venirea la putere a partidului condus de Erdogan. Pentru 2021, ţinta oficială de inflaţie este de 5%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. am facut un pic de analzia tehnica pe ch art-ul usd-try , ch art-ul saptamanal ... brusc apreciere a lirei turcesti din ultimile zile mi-a dat de gandit.... pana cand am vazut unde s-a oprit... exact in middle Bollinger band - marcand astfel un higher low - (pe weekly ch art) si acum iar decoleaza masiv in sus ca o racheta nasa in plina lansare! ! !

    nu ii vad deloc bine pe turci cu erdogan in frunte! E ULTIMUL PRESEDINTE AL TARII NUMITE TURCIA CARE IN VIITOR NU A MAI EXISTAT FIIND RUPTA IN ALTE 3-4 STATE DISTINCTE (cu un mic ajutor de la prieteni! ...pe fondul aspiratiilor de mare imperiu al Turciei - fapt care deranjeaza pe toti de la Rusia la SUA si China) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb