TURCIA:  Parlamentul reia eforturile pentru modificarea Constituţiei

Adina Lateş
Internaţional / 8 ianuarie 2016

Parlamentul turc va înfiinţa o nouă comisie pentru modificarea actualei Constituţii, la cererea insistentă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan care doreşte întărirea puterilor sale, a anunţat astăzi şeful legislativului de la Ankara, Ismail Kahraman, potrivit AFP.

"Voi trimite astăzi scrisori şefilor celor patru partide reprezentate în Adunare pentru a-i invita să formeze o comisie de consens care să elaboreze o nouă lege fundamentală", a spus Kahraman în faţa presei.

În anul 2013, parlamentul turc a eşuat în elaborarea unei noi Constituţii care să o înlocuiască pe cea moştenită de la junta militară după puciul din 1980, aminteşte France Press.

De la alegerea sa la conducerea Turciei, în 2014, Erdogan, care a condus anterior guvernul timp de 11 ani, militează cu insistenţă pentru un regim politic prezidenţial.

Formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), a câştigat majoritatea absolută la scrutinul legislativ de la 1 noiembrie. Dar cu cele 317 de locuri din totalul de 550 ale parlamentului, AKP nu deţine majoritatea calificată necesară pentru organizarea unui referendum sau pentru a vota o reformă constituţională.

Premierul Ahmet Davutoglu a lansat săptămâna trecută consultări în acest sens cu două din cele trei partide de opoziţie reprezentate în parlament, dar a exclus discuţii cu Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), formaţiune ai cărei lideri s-au pronunţat în favoarea unei forme de autonomie pentru minoritatea kurdă.

Liderii opoziţiei social-democrate şi naţionaliste s-au declarat favorabili unei reforme, dar nu uneia care să ducă la instaurarea unui regim prezidenţial aşa cum doreşte actualul şef al statului Recep Tayyip Erdogan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb