TUSK, CONSILIUL EUROPEAN "Trebuie reinstaurat controlul la graniţele externe ale UE"

A.V.
Internaţional / 6 octombrie 2015

"Trebuie reinstaurat controlul la graniţele externe ale UE"

Actualizare 19:30 UE propune Turciei deportarea unor extracomunitari din ţara noastră

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, i-a propus preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, un plan privind intensificarea cooperării în domeniul imigraţiei, inclusiv deportarea clandestinilor interceptaţi de România, Bulgaria şi Grecia, potrivit unui comunicat al CE.

Jean-Claude Juncker i-a prezentat lui Recep Tayyip Erdogan un proiect de plan privind gestionarea crizei imigraţiei.

Planul de acţiune, ce reflectă acordul dintre UE şi Turcia în sensul accelerării cooperării pentru gestionarea fluxurilor de imigranţi şi refugiaţi, abordează şi intensificarea dialogului UE-Turcia pentru liberalizarea regimului vizelor, precum şi instrumente pentru furnizarea de asistenţă financiară Turciei.

Conform documentului, Uniunea Europeană ar urma să ofere un miliard de euro, în perioada 2015-2016, pentru a ajuta Turcia să facă faţă valului de refugiaţi sirieni şi irakieni.

În schimb, Turcia ar urma să intensifice operaţiunile de interceptare a imigranţilor, prin achiziţionarea de echipamente ultramoderne de monitorizare şi prin cooperarea cu autorităţile elene.

În plus, Turcia ar urma să "intensifice cooperarea şi să accelereze procedurile pentru readmiterea imigranţilor clandestini care nu au nevoie de protecţie internaţională şi care au fost interceptaţi de autorităţile din România, Grecia şi Bulgaria după ce au trecut prin Turcia, în conformitate cu obligaţiile de readmisie stabilite", precizează CE.

(A.C.)

----------------

Actualizare 09:10 "Peste 1.800 de refugiaţi salvaţi luni în Marea Mediterană"

Peste 1.800 de refugiaţi au fost salvaţi, luni, din şase nave găsite în derivă în Marea Mediterană, în largul coastei Libiei, informează AFP.

1.830 de persoane au fost aduse la ţărm prin şase operaţiuni diferite pentru a salva pasagerii a patru bărci, două dintre ele pneumatice, a declarat paza de coastă a Italiei.

Trei nave italiene şi o navă din Marea Britanie şi Irlanda, care participă la misiunea UE NAVFOR Med, au fost implicate în efortul de salvare.

Potrivit ONU, peste o jumătate de milion de refugiaţi au ajunşi în acest an pe ţărmurile Europei. 2, 980 de persoane au pierit sau au dispărut încercarea de a face trecerea.

Majoritatea celor care au pornit din Libia sunt africani, Turcia fiind principala zonă de trecere a persoanelor care fug de conflictele din Orientul Mijlociu şi Asia.

De miercuri, navele care operează sub egida UE NAVFOR Med vor avea mai multă autoritate să intercepteze traficanţii care duc refugiaţi în bărci supraaglomerate.

Membrii UE NAVFOR Med vor avea dreptul de căutare, sechestrare şi redirecţionare a navelor aflate în apele internaţionale care sunt suspectate de a fi folosite pentru contrabandă.

(A.L.)

--------

Actualizare 08:19 Ministrul de interne german Thomas de Maiziere cere limitarea numărului de refugiaţi

Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a cerut, luni, guvernului de la Berlin să adopte măsuri pentru limitarea numărului de refugiaţi acceptaţi de Germania, sporind astfel presiunile asupra cancelarului Angela Merkel, care a refuzat să sprijine ideea impunerii unui plafon în această privinţă, informează Reuters.

Afluxul fără precedent de refugiaţi pune la încercare capacităţile şi disponibilitatea Germaniei de a acorda sprijin celor care fug de războaiele şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa.

"Iată de ce trebuie să limităm numărul (refugiaţilor) şi să găsim echilibrul corect. Capacităţile noastre sunt limitate", a afirmat De Maiziere, în timpul unei dezbateri cu cetăţenii organizate la Stuttgart (sud-vestul Germaniei). Potrivit oficialului german, plafonarea numărului de refugiaţi ar face ca actuala criză să devină mai mult o oportunitate şi mai puţin o provocare.

Ministrul german şi-a reiterat propunerea ca statele europene să accepte un plafon comun şi un sistem bazat pe cote pentru a distribui între toate statele membre ale Uniunii Europene povara reprezentată de valul de refugiaţi ce sosesc pe continentul european, notează Reuters.

(A.L.)

-------

Multe milioane de refugiaţi visează, astăzi, la Europa, afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, adăugând că, pentru aceştia, Europa, "cu lipsa sa de control la frontiere" (n.r. în spaţiul Schengen), a devenit un magnet.

Oficialul european a menţionat astăzi, în Parlamentul European: "Dacă în Siria va câştiga actualul preşedinte, cu sprijinul lui Vladimir Putin, atunci valurile de emigranţi vor creşte. Fac apel la bun simţ, la asumarea răspunderii. Trebuie reinstaurat controlul la graniţele externe ale UE.

Domnia sa i-a îndemnat pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande să-şi asume răspunderea pentru protecţia graniţelor Uniunii Europene.

Donald Tusk este de părere că adevăratul test într-o societate apare atunci când izbucnesc crizele. "Am avut criza bancară, acum avem criza refugiaţilor - un nou test de rezistenţă de trecut", a spus domnia sa, atrăgând atenţia că Europa este din ce în ce mai aspru criticată, iar disensiunile interne nu fac decât "să-i ajute pe duşmani".

"Europa trebuie să-şi apere reputaţia. La ONU, senzaţia este că Europa e cel mai rău loc din lume pentru refugiaţi. A trebuit să-i convingem că imaginea lor este greşită. Europa este cea mai tolerantă, respectăm Tratatele internaţionale şi Dreptul Internaţional", a subliniat Tusk.

La rândul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că trebuie ajutate statele de la periferia Europei, în această criză a refugiaţilor.

Oficialul european a precizat: "Turcia face un efort extraordinar. În Turcia sunt 2,2 milioane de refugiaţi, în special din Irak şi Siria. Avem nevoie de Turcia pentru ca noi să ne protejăm frontierele externe. Vom susţine Turcia în eforturile sale".

Juncker a mai spus că Europa şi Turcia trebuie să conlucreze în politica de primire a refugiaţilor. Reprezentanţii Comisiei Europene se vor deplasa, mâine, la Ankara, pentru discuţii pe marginea unui acord cu Turcia, a afirmat Juncker, concluzionând: "Problema refugiaţilor este de maximă actualitate, iar Comisia Europeană rămâne deschisă în acest caz".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb