Educaţia ţine pasul cu economia şi a început să se ..."scumpească". Mai multe universităţi au decis să-şi majoreze taxele de şcolarizare, existând şi explicaţii legale pentru acest lucru. Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că majorarea taxelor de şcolarizare s-a făcut în baza unor obligaţii legale şi după ce au fost consultaţi şi reprezentanţii studenţilor. Potrivit conducerii UBB: "În urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la modificarea taxelor de şcolarizare începând cu anul universitar 2023-2024, Rectoratul şi Senatul Universităţii Babeş-Bolyai aduc următoarele precizări: în Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), orice decizie privitoare la studenţi se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora şi în parteneriat cu aceştia. Uneori însă pot să mai apară diferenţe de interpretare în unele zone academice, de aceea reiterăm aici principalele idei. Actualizarea nivelului taxelor de şcolarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligaţie legală. Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/ 2000 cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul taxei de şcolarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării". Conform sursei citate, această obligaţie este reflectată şi în Contractul instituţional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligaţia universităţii de a asigura o corelaţie adecvată între taxele percepute şi finanţarea acordată de la buget:
"Aceste lucruri au fost semnalate Universităţii în timpul diverselor evaluări instituţionale/ academice. În condiţiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăţilor UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocaţiei bugetare şi cel al taxelor de şcolarizare".
De asemenea, se menţionează că Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condiţiile în care din acest for fac parte 27 de studenţi senatori, iar în timpul discuţiilor din facultăţi, nu au existat luări de poziţii care să ajungă la nivelul conducerii Universităţii: "Taxele de şcolarizare, aşa cum au fost modificate, se aplică doar studenţilor înmatriculaţi începând cu anul universitar 2023/2024, astfel încât contractele de şcolarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate. În plus, şi pentru noii studenţi, taxele se aplică timp un an, apoi, în funcţie de notele obţinute existând posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe). Mai mult, aşa cum au remarcat şi alţi reprezentanţi ai studenţilor, UBB are adesea unele din cele mai mici taxe prin raportare la universităţile din ţară cu un rang academic similar, chiar după creşterea propusă, şi printre cele mai mici taxe la cazarea în căminele studenţeşti, ceea ce reflectă angajamentul UBB pentru excelenţa incluzivă". Studenţii, chiar şi cei care nu sunt de acord cu mărirea taxelor, trebuie să îşi recalculeze bugetul pentru viitorul an de studii.