Ucraina a împrumutat săptămâna trecută, două miliarde dolari de la Rusia pentru a face faţă deficitului bugetar, a declarat o sursă din Guvernul ucrainean, citată de Reuters.
"Ca parte din împrumuturile externe permise de legea bugetului, am împrumutat din Rusia", a afirmat sursa, fără a prezenta şi alte detalii.
Ucraina va încerca să obţină credite bilaterale de la Rusia şi alte state, dacă Fondul Monetar Internaţional (FMI) va respinge cererea autorităţilor de la Kiev pentru un nou împrumut în valoare de 19 miliarde dolari, a declarat, lunea trecută, vicepremierul ucrainean Sergey Tigipko, citat de Agerpres.
"Sunt încrezător că vom avea un nou program cu FMI. Dar putem dis-cuta o situaţie teoretică în care nu vom obţine un credit de la FMI şi nu se va întâmpla nimic dramatic. În acest caz, Ucraina va trebui să ia deciziile care se impun şi să încerce să obţină credite bilaterale, iar o opţiune ar fi şi Rusia", a adăugat Sergey Tigipko.
Aceasta a precizat că guvernul ucrainean ar putea, de asemenea, să se împrumute de pe pieţele financiare interne şi internaţionale, dar consideră în continuare că finanţarea de la FMI este varianta preferabilă.
FMI vrea ca autorităţile de la Kiev să reducă în mod drastic deficitul bugetar printr-o serie de măsuri nepopulare, inclusiv majorarea tarifelor la utilităţi, o măsură pe care noul preşedinte Viktor Yanukovich ezită să o adopte. O misiune a FMI ar urma să ajungă săptămâna aceasta la Kiev pentru a discuta politicile economice care ar putea fi sprijinite prin noul program.
Anul trecut, Fondul a suspendat acordul de împrumut în valoare de 16,43 miliarde dolari convenit cu Ucraina, deoarece precedentul Guvern nu a respectat promisiunile referitoare la restrângerea cheltuielilor. Ucraina a primit deja 10,4 miliarde de dolari în cadrul acestui acord însă, recent, Sergey Tigipko a precizat că Ucraina speră să obţină un nou program de 19 miliarde dolari.
Analiştii apreciază că ajutorul financiar venit din Rusia ar putea să fie însoţit şi de o serie de constrângeri politice. În luna aprilie, preşedintele Viktor Yanukovich a obţinut din partea Rusiei o reducere de 30 de procente la preţul gazelor naturale livrate de Gazprom, în schimbul unui acord care permite staţionarea Flotei Ruse la Sevastopol până în 2042.