Tranzitul gazelor naturale prin Ucraina spre Turcia şi Bulgaria a fost oprit după lansarea gazoductului TurkStream, a declarat joi directorul general al operatorului reţelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, transmite agenţia de presă Ukrinform, potrivit Agerpres.
"Pot să vă confirm că livrările spre Bulgaria şi Turcia prin Ucraina nu se mai derulează. Toate solicitările pe care le primim sunt pentru România şi Republica Moldova. Nu transportăm gaze naturale pentru clienţi din Turcia via gazoductul Trans-Balkan", a spus Serhiy Makogon. Acesta a adăugat că în prezent este posibil ca gazoductul Trans-Balkan să fie utilizat pentru livrări în sistem reverse. "Nu ştiu dacă există interes comercial pentru acest lucru, dar noi ca operator suntem gata să furnizăm această oportunitate", a spus Makogon.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, miercuri, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia şi Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră. Grupul rus Gazprom a început încă din data de 1 ianuarie 2020 a început să livreze Bulgariei gaze naturale via TurkStream, înlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina şi România.
Săptămâna trecută, directorul general al Transgaz, Ion Sterian a declarat că gazele ruseşti nu mai trec prin România, pe ruta Isaccea-Negru Vodă, spre Bulgaria, după ce contractul cu Gazprom a expirat pentru unul dintre fire la sfârşitul anului trecut, însă importurile în România se desfăşoară normal.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2020, 01:29)
România precum se vede, e în postura - prostul nici nu-i prost destul/ dacă nu-i fudul-! Și asta numai să fie în grația SUA. De parcă SUA ar fi stăpânul celor ce conduc România și nu poporul român și interesele legitime ale sale!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2020, 05:45)
Chestia cu "prostu"cred ca ți se potrivește!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2020, 08:25)
Are dreptate, Transgazul a dat cu oistea in gard si Romania la fel!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de HHH în data de 11.01.2020, 18:21)
Transgazul chiar n-are nici o vina aici, chit ca pierde. Rusii vor sa scoata Ucraina din ecuatiile de export gaze si actioneaza in consecinta. Noi tb sa fim pregatiti cu BRUA sa nu ratam eventuale exporturi spre vest iar daca tot stau degeaba conductele spre Moldova si Ucraina poate livram spre ei daca vom reusi sa avem ce! Daca nu.... avem inca un rezervor maret!