Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza astăzi, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, dar chestiunea eventualei opriri a achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia încă îi divizează pe Cei 27, informează AFP, conform Agerpres.
''Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val'' de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut constant tuturor interlocutorilor săi europeni să ''adopte sancţiuni puternice''. El solicită oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est).
Josep Borrell şi-a anunţat intenţia de a lansa luni discuţii asupra unui embargou petrolier, ''dar o propunere oficială nu se află pe masă'', a recunoscut vineri un înalt funcţionar european.
''Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea. Or, se văd bine dependenţele de Rusia în mai multe state membre'', a subliniat el.
Germania, Italia, Austria şi Ungaria sunt dependente în mare măsură de gazul rusesc.
''Nu va fi prezentat ceva ce nu va trece. Propunerile trebuie să fie făcute la momentul oportun'', a explicat el.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a strâns 27,3 miliarde de dolari ca urmare a achiziţionării de petrol, gaz şi cărbune ruseşti de către UE, potrivit directoarei Institutului Austriac pentru Europa şi Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.
Miniştrii UE urmează să valideze deblocarea a încă 500 de milioane de euro pentru finanţarea şi furnizarea de noi arme pentru Kiev, potrivit mai multor diplomaţi europeni.
''Sancţiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului'', a subliniat sâmbătă Josep Borrell.